Hlavní obsah

Řím ztratil svou atrakci – gladiátory

Právo, Josef Kašpar
Řím

Řím přišel o jednu z kuriozit, o kterou mnoho turistů nestálo – gladiátory. Nešlo samozřejmě o potomky hrdinných otroků, kteří si bojem vydělávali na živobytí v Koloseu, ale o skupinu lidí, někdy nezaměstnaných, někdy skutečných podvodníků.

Foto: Profimedia.cz

Převlečení gladiátoři museli zmizet od významných římských památek.

Článek

V historickém oděvu s příslušným brněním, helmou i krátkým mečem se stavěli před Koloseum či jiné antické památky Věčného města a s menší či větší grácií nabízeli či požadovali společnou fotografii s turisty. Ti až později zjistili, že za takovou pózu si „bojovník“ řekl někdy až o 30 eur. A na toho, kdo nezaplatil, dokázali být někdy velmi nepříjemní.

Gladiátoři ale netušili, že i oni se mohou stát obětí fanatických teroristů. Římskou obecní správu po rezignaci starosty vede vládní komisař, bývalý milánský prefekt Fracesco Paolo Tronca. Vzhledem k tomu, že Řím teroristé označili za jeden z možných terčů útoku, vláda se společně s prefektem rozhodla zavést mimořádná opatření.

Kdo chce navštívit významné památky – Svatopetrský chrám, Koloseum či Pantheon atd. –, musí projít přísnou kontrolou policistů a detektory kovů. Na prostranství před nimi musí být konečně trochu pořádek. Gladiátoři odsud tedy museli odejít.

Jeden se pokusil zákaz porušit. Zadrželi ho a dostal pokutu 400 eur (10 960 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám