Hlavní obsah

Reykjadalur: Koupaliště uprostřed bahenních sopek a termálních pramenů

Novinky, Marek Zelinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Asi 40 kilometrů na jih od islandské metropole Reykjavíku se nachází Hveragerði, malebné městečko s dvěma tisíci obyvateli ležící uprostřed geotermální oblasti. Kromě četných horkých pramenů a skleníků pro pěstování zeleniny, které se vytápí právě vodou z horkých pramenů, se zde na první pohled nic nenachází. Nedaleko za městem se však ukrývá „Údolí kouře“, islandsky zvané Reykjadalur.

Foto: pro Novinky Marek Zelinka

O krásné výhledy není nouze.

Článek

Islanďané hojně využívají geotermální aktivity pro svůj užitek. Staví bazény s termální vodou, vytápí chodníky a silnice, vyrábí z ní elektřinu, ale málokde se najde místo, které by bez zásahu lidské ruky bylo lidem k přímému užitku. Pokud však budete hledat, uspějete v Údolí kouře. Zde se člověk může ponořit do horké termální vody, aniž by byl obklopen betonovými zdmi bazénu.

Foto: pro Novinky Marek Zelinka

Horká řeka v Údolí kouře

Díky působení přírody se právě zde vlévá vydatný horký termální pramen do studeného horského potůčku. Jen několik metrů za soutokem se proto nachází nejlepší místo pro koupání, skryté očím mnoha turistů. Teplota vody se v něm pohybuje od 35 do 45 stupňů Celsia v závislosti na vzdálenosti od teplého pramene.

Foto: pro Novinky Marek Zelinka

Před teplotou pramenů varují turisty cedule.

Uprostřed islandské zeleně v létě nebo zasněžených hor v zimě je tak možné vychutnat si islandské pivo či tradiční islandskou limonádu Appelsín v teple řeky či „bazénků“, které zde dřívější návštěvníci vytvořili přehrazením potoka kameny. Tento neopakovatelný zážitek je zadarmo, bez jakéhokoliv vstupného.

Foto: pro Novinky Marek Zelinka

Kontrast horké vody a mrazivého okolí má své kouzlo.

Asi tříkilometrová, velmi dobře značená, stezka vedoucí z parkoviště vede až do údolí, kudy potok protéká. Stezka zpočátku prudce stoupá, nabízí však návštěvníkům mnoho odpočinkových míst. Cestu k cíli zpestřují různé termální prameny, pobublávající bahenní sopky a výhledy na divokou islandskou krajinu, jež k fotografování přímo vybízí. Doporučuje se však udržovat od horkých pramenů určitý odstup, neboť okraje bývají tryskající vodou častou podemlety a pád do vroucí vody či bahna je něco, co na Islandu zažít nechcete.

Jak se tam dostat
Nejsnadnější variantou je pronájem auta v Reykjavíku a odtud po silnici č. 1 směrem na jih. Na konci hlavní ulice, která prochází městečkem Hveragerði je třeba odbočit vlevo na prašnou cestu, která nás zavede k parkovišti, odkud začíná stezka vedoucí k Údolí.Pokud si nechcete půjčovat automobil, můžete využít islandské hromadné dopravy (bus 51 či 52 z Reykjavíku za 1050 ISK/jedna cesta) a poté pešky pokračovat za město k parkovišti. Zcela nejlevnější, a na Islandu poměrně rozšířenou, variantou je na místo dostopovat. Návštěvu horké řeky je také vhodné spojit s dalšími atrakcemi v okolí, kterými jsou například mohutný vodopád Gullfoss, národní park Þingvellir s místem vzniku nejstaršího demokratického parlamentu na světě nebo gejzír Strokkur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám