Hlavní obsah

Rekonstrukce slavné bitvy u Chlumce přilákala tisíce lidí

Právo, Karel Otcovský

Davy lidí si v sobotu nenechaly ujít rekonstrukci slavné bitvy u Chlumce na Ústecku, od které uplynulo letos 200 let. Na vymezeném bojišti zápolilo v dobových uniformách na osm stovek vojáků. Kromě Čechů se zde představili příznivci vojenské historie ze Slovenska, Polska, Německa, Ruska a Běloruska.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Sobotní rekonstrukce bitvy u Chlumce působila realisticky.

Článek

Před 200 lety se na téměř totožném místě střetla francouzská armáda se spojeneckými vojsky tvořenými Rakušany, Prusy a Rusy. Francouzů bojovalo 30 tisíc, spojenců postupně do bitvy zasáhl asi dvojnásobek.

Bitva, při které padly tisíce vojáků, trvala tehdy dva dny. Její komentovaná rekonstrukce nyní zhruba hodinu. Výsledek však zůstal stejný: francouzská vojska utrpěla porážku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Nechyběli ani bubeníci.

„Bylo to především velké morální vítězství koaličních armád. Spojenci se ujistili, že dokážou Napoleona porazit, když spolupracují,“ vysvětlil divákům moderátor bitvy. Do Napoleonovy konečné porážky v bitvě u Waterloo zbývaly tehdy ještě necelé dva roky.

Podle odhadů policie a počtu aut v okolí se během soboty přišlo do Chlumce na vojenská ležení a doprovodné akce podívat asi 40 tisíc lidí. „Samotné bitvě přihlíželo přibližně 20 tisíc lidí,“ uvedla Magdalena Hanáčková, mluvčí Ústeckého kraje, pod jehož záštitou se akce pořádala.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Přítomní se do rekonstrukce vžili.

Rekonstrukcí bitvy vyvrcholily Napoleonské slavnosti, které přišly na zhruba pět miliónů korun. Začaly už v červnu v Ústí nad Labem, kde si lidé mohli každý týden připomenout jednu zúčastněnou zemi, její hudbu, divadlo, ale i gastronomii.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dokonce se i střílelo.

Pozadu nezůstala ani okolní města. Napoleonské období v Teplicích mapuje výstava ve zdejším regionálním muzeu a včera si zde bitvu v nedalekém Chlumci připomněli odhalením sochy cara Alexandra I., člena protinapoleonské koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám