Hlavní obsah

Řeka snů mění barvy jako chameleon

Novinky, fis

Caño Cristales v Kolumbii je řekou mnoha barev. Stokilometrový tok zavlažuje panenskou přírodu národního parku Serrania de la Macarena, kam mají turisté znovu přístup od roku 2009. Návštěvnická sezóna tam začne zhruba za dva měsíce.

BEZ KOMENTÁŘE: Řeka Caño Cristales

 
Článek

Červené, místy růžové květy řas, žlutý písek, zelený mech, bílé peřeje... Všechny tyto barvy patří k řece Caño Cristales. Nemluvě o hradbě černých, šedých či hnědých skal. Caño Cristales se přezdívá různě — tekutá duha, řeka snů, řeka pěti barev a dokonce i nejkrásnější řeka světa.

Dokonalou pastvu pro oči spoluvytvářejí řasy macarenia clavigera, které jsou v různých částech toku rozdílně zbarvené. Obzvlášť kouzelně pak působí u vodopádů a peřejí. Tehdy skutečně připomínají vodní duhu. Podle místních jsou barvy řeky nejpestřejší po bouřce.

Foto: Profimedia.cz

Řeka Caño Cristales

Caño Cristales není jediným pokladem národního parku Serrania de la Macarena. Některé tamní skály jsou přes miliardu let staré. Místy lze pozorovat i skalní rytiny.

V parku se turisté pohybují buď pěšky, nebo na koni. Silnice tam nevede. Sezónou je období od poloviny května do začátku prosince, jindy není možné rezervovat termín návštěvy.

Oblast má dramatickou historii. Park byl léta nepřístupný kvůli přítomnosti ozbrojených partyzánských skupin. Posledních šest let je však návštěvníkům opět otevřen.

Reklama

Související témata:
Macarena

Výběr článků

Načítám