Hlavní obsah

Rána jako hrom. Do petrohradské televizní věže udeřil blesk

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Vrchol přes 300 metrů vysoké televizní věže v ruském Petrohradu je nejvyšším bodem města. Možná právě proto se štíhlá stavba stala během pondělní bouře terčem úderu blesku. Ten ji na chvíli vyřadil z provozu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do vysoké televizní věže v ruském Petrohradu udeřil bleskVideo: Reuters

 
Článek

Televizní věž v Petrohradu je díky své výšce, po západu slunce i kvůli osvětlení, vidět široko daleko. Nápadně vyčnívá z reliéfu města. S úctyhodnými 310 metry je její vrchol nejvyšším bodem Petrohradu. Při pondělní bouři se věž na okamžik stala hromosvodem, když do její konstrukce uhodil blesk.

Na černé noční obloze nad ruským Petrohradem se začátkem týdne k nemilému překvapení schylovalo už nějakou dobu. Z temných mračen pak během sotva postřehnutelného okamžiku vjel blesk přímo do blikající televizní věže. Ta vzápětí postupně zhasla a zmizela ve tmě. Zásah blesku ji ovšem vyřadil z provozu pouze na několik minut.

Foto: Profimedia.cz

Televizní věž převyšuje střechy budov v Petrohradu.

Procházka po městě 

Turistům, kteří zamíří do Petrohradu, se nabízí kromě výhledu na televizní věž také bezpočet nejspíše atraktivnějších míst. Město návštěvníky uchvacuje řadou historických skvostů. Katedrála svatého Izáka, jižně od náměstí Děkabristů, je jedním z nich. Údajně ji stavělo okolo 440 tisíc dělníků po dobu necelých 40 let. Dokončena byla roku 1858. Respekt budí svojí velikostí i výškou, která dosahuje 101 metrů.

O něco starší petrohradskou pamětihodností, dostavěnou v roce 1762, je známý Zimní palác. Ten je perlou nábřeží Petrohradem protékající řeky Něvy. V Zimním paláci mohou turisté obdivovat kromě uměleckých skvostů také interiéry legendární Jantarové komnaty či Trůnního sálu.

Za zhlédnutí stojí při návštěvě Petrohradu také socha nazvaná Měděný jezdec, ztvárňující postavu cara Petra I. Velikého (někdy také Petr Alexejevič). Tato mohutná socha zdobí již zmíněné náměstí Děkabristů. Aby turista toto město poznal důkladněji a neminul žádnou z významných památek, musí tu strávit o něco více času, než poskytuje jednodenní výlet.

Reklama

Související články

V sibiřské obci naměřili 71 pod nulou

Šokujících 71 stupňů Celsia pod nulou naměřili tento týden v obci Ojmjakon na ruském Dálném východě. Jde o nejnižší teplotu, která kdy byla naměřena uvnitř...

Výběr článků

Načítám