Článek
„Měli jsme připraveno slavnostní otevírání zámku s připomínkou toho, že raduňské šlechtické sídlo letos slaví 700 let od své první zmínky. Pak měla být velikonoční akce. Bohužel se nic z toho kvůli epidemii neuskutečnilo. A teď hrozilo, že přijdeme i o start historické gastronomické akce Čtvero ročních období, kterou jsme na letošní rok připravili se Slezskou univerzitou. Bylo nám to líto, tak jsme se rozhodli to udělat alespoň on-line,“ svěřila se Právu kastelánka zámku v Raduni Markéta Kouřilová.
Dodala, že dosud zámek s veřejností komunikoval jen prostřednictvím Facebooku, kam dávají různé snímky a videa ze zámku. V sobotu 25. dubna v 19 hodin se to však změní a zámek se propojí s návštěvníky přes internet. „Lidem jsme napsali, co si mají nakoupit, co bude potřeba k receptům. Vařit se bude podle vzácně dochované kuchařské knihy, kterou objevili pracovníci ze Slezské univerzity. Dokumentuje období gastronomie 19. století v sousedním zámku v Hradci nad Moravicí. Takže my předpokládáme, že se podobně jedlo i tady u nás,“ popisovala kastelánka.
Telecí ptáčci v hnízdě i chřest
Lidé si tak podle starého receptu budou moci uvařit jako předkrm chřest s máslovou omáčkou, bylinkovou polévku, jako hlavní chod telecí ptáčky v hnízdě a nebude chybět ani dezert, kterým bude smetanovo-ananasová pěna.
„Zajímavé třeba bude využití kerblíku v polévce, který je už takovou pozapomenutou bylinkou, ale kdysi se hojně používal. Pokud ho lidé neseženou, tak lze nahradit medvědím česnekem. K jídlům doporučíme i vhodná vína. Popovídáme jim také o autorce kuchařky z místního prostředí, kterou je šlechtična Eleonora Lichnovská. Ukážeme i nepřístupné prostory obou zámků,“ lákala kastelánka.
Letní vaření zámek chystá na 11. července. „Doufáme, že to už proběhne i s lidmi a budou moci ochutnat. Podzimní díl bude 29. srpna v rámci Hradozámecké noci, kde chceme uspořádat empírovou slavnost. Zimní vaření pak přijde na řadu 28. listopadu. Spojíme ho s Hubertovými slavnostmi,“ informovala Kouřilová.