Hlavní obsah

Raduňský zámek ukáže, jak se na jaře vařilo pro šlechtu. Zatím jen on-line

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si zpříjemnit víkendový čas, když lidé ještě nemohou kvůli pandemii nového koronaviru navštěvovat památky a další místa, vymysleli na zámku v Raduni na Opavsku. Na sobotu 25. dubna zde připravili pro veřejnost svou první letošní akci, v níž představí jídla, která se na jaře připravovala pro šlechtu na Opavsku v 19. století. Zatím vše jen přes internet.

Foto: archiv zámku v Raduni

Zámek v Raduni na Opavsku je národní kulturní památkou. Veřejnosti byl otevřen v roce 1984.

Článek

„Měli jsme připraveno slavnostní otevírání zámku s připomínkou toho, že raduňské šlechtické sídlo letos slaví 700 let od své první zmínky. Pak měla být velikonoční akce. Bohužel se nic z toho kvůli epidemii neuskutečnilo. A teď hrozilo, že přijdeme i o start historické gastronomické akce Čtvero ročních období, kterou jsme na letošní rok připravili se Slezskou univerzitou. Bylo nám to líto, tak jsme se rozhodli to udělat alespoň on-line,“ svěřila se Právu kastelánka zámku v Raduni Markéta Kouřilová.

Dodala, že dosud zámek s veřejností komunikoval jen prostřednictvím Facebooku, kam dávají různé snímky a videa ze zámku. V sobotu 25. dubna v 19 hodin se to však změní a zámek se propojí s návštěvníky přes internet. „Lidem jsme napsali, co si mají nakoupit, co bude potřeba k receptům. Vařit se bude podle vzácně dochované kuchařské knihy, kterou objevili pracovníci ze Slezské univerzity. Dokumentuje období gastronomie 19. století v sousedním zámku v Hradci nad Moravicí. Takže my předpokládáme, že se podobně jedlo i tady u nás,“ popisovala kastelánka.

Telecí ptáčci v hnízdě i chřest

Lidé si tak podle starého receptu budou moci uvařit jako předkrm chřest s máslovou omáčkou, bylinkovou polévku, jako hlavní chod telecí ptáčky v hnízdě a nebude chybět ani dezert, kterým bude smetanovo-ananasová pěna.

„Zajímavé třeba bude využití kerblíku v polévce, který je už takovou pozapomenutou bylinkou, ale kdysi se hojně používal. Pokud ho lidé neseženou, tak lze nahradit medvědím česnekem. K jídlům doporučíme i vhodná vína. Popovídáme jim také o autorce kuchařky z místního prostředí, kterou je šlechtična Eleonora Lichnovská. Ukážeme i nepřístupné prostory obou zámků,“ lákala kastelánka.

Letní vaření zámek chystá na 11. července. „Doufáme, že to už proběhne i s lidmi a budou moci ochutnat. Podzimní díl bude 29. srpna v rámci Hradozámecké noci, kde chceme uspořádat empírovou slavnost. Zimní vaření pak přijde na řadu 28. listopadu. Spojíme ho s Hubertovými slavnostmi,“ informovala Kouřilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám