Hlavní obsah

Putování s BBC: Za posvátným zubem Buddhy do chrámu uprostřed Srí Lanky

Novinky, Lucie Poštolková

V kopcovité oblasti uprostřed Srí Lanky ve městě Kandy najdeme jeden z nejposvátnějších buddhistických svatostánků - chrám Buddhova zubu. Uvnitř střeží bohatě zdobenou schránku ve tvaru stúpy ukrývající artefakt, který věřící hojně uctívají, a který se stal v minulosti terčem teroristických útoků.

Článek

Srí Lanka je místem s nejstaršími souvislými dějinami buddhismu na světě. Jeho kořeny zde sahají až do druhého století před naším letopočtem. Město Kandy bylo více než dvě staletí hlavním městem nezávislého ostrovního buddhistického království.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Buddhova zubu

Chrám Buddhova zubu leží v samém srdci města. Mniši zde mají v opatrovnictví nejcennější artefakt - Buddhův zub, který je základem národní identity zdejší populace. Většinu obyvatelstva totiž tvoří buddhisté. Jako symbol práva vládnout musel zub vlastnit král, který v zemi vládl přibližně 17 století. Stěhoval se z města do města po celé zemi.

Říká se, že po kremaci Buddhy roku 540 před naším letopočtem byly z pohřební hranice vytaženy čtyři Buddhovy zuby. Tři z nich se dostaly do jiných světů, jeden měl být zachován pro tento svět. Od čtvrtého století našeho letopočtu je na Srí Lance.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Buddhova zubu

Skřínka se zubem (stúpa) má tvar zvonu. Je posázena šperky a perlami, dary králů a královen. Celkem se skládá ze sedmi skříněk, které jsou do sebe vzájemně zasazené.

Lidé sem přicházejí z daleka, přinášejí dary a uctívají Buddhu. Samotný zub je vystaven jen při vzácných příležitostech. V průběhu staletí došlo k řadě pokusů tento artefakt zničit. Nepřátelé věřili, že pokud zub zničí, zničí i Srí Lanku jako buddhistickou kulturu.

Tamilští tygři

Tygři osvobození tamilského Ílamu (Tamilští tygři), byla militantní nacionální organizace, která od 70. let 20. století vedla násilný separatistický odboj proti vládě Srí Lanky. Separatisté se vzdali v květnu 2009. Zakladatelem Tamilských tygrů je Vellupiláj Prabhakaran.

Tamilští tygři bojovali za svůj nezávislý stát se zbraní v ruce od roku 1983. V roce 2007 ovládali asi 15 tisíc kilometrů čtverečních na severu a východě Srí Lanky. Za 25 let bojů si konflikt vyžádal přes 70 tisíc mrtvých.

V roce 1998 umístili před chrám bombu Tamilští tygři, menšina na Srí Lance. Chrám byl zničen, ale zub zůstal nepoškozen. Pro tuto menšinu se Buddhův zub stal politickým cílem v boji s buddhistickou většinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám