Hlavní obsah

Pustevny opět ozdobí obří ledové sochy

– Pustevny (Vsetínsko)

Pustevny v Beskydech zaplní v polovině ledna unikátní sochy z ledu a sněhu. Připravuje se zde 12. ročník sympozia Sněhové království, kde účastníci vytvoří čtyři sněhové a osm ledových soch. Asi tři metry vysoké monumenty budou vytvářet týmy ze čtyř zemí Evropy. Informovali o tom pořadatelé akce Miroslav a Dagmar Hrabalovi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochař Milan Kuzica dokončuje ledovou láhev, kterou ve své dlani drží jeho Absolutní tanečnice.

Článek

Organizátoři se po loňské premiéře soch z ledu rozhodli jejich počet navýšit na úkor sněhových. "Díky této změně jsme méně závislí na počasí, protože sochařský led se vyrábí uměle," vysvětlili.

Celkový počet soch také naroste z obvyklých deseti na dvanáct. Umělci budou tvořit svá díla ze sněhových válců o průměru a výšce tři metry, objemu 22 metrů krychlových a hmotnosti 11 tun. Ledové sochy vzniknou z ledových bloků o celkové hmotnosti až 700 kilogramů na jednu sochu.

Kombinace barev, sněhu a ledu

Sochaři mohou pracovat s barvami, kombinovat sníh a led a používat i jiné materiálové doplňky. Výtvory pak zhodnotí odborná porota, výtvarníci mezi sebou a také diváci.

"Chtěli bychom využít zájmu veřejnosti a zvýšit prestiž sochařského oboru a výtvarného umění vůbec. V tomto ročníku nám jde o vylepšení akce v ledové části a o zvětšení počtu zahraničních účastníků. Chceme dát i praktické zkušenosti sochařům, kteří se poté mohou zúčastnit podobných akcí ve světě," uvedli Hrabalovi.

Slavnostní vyhlášení bude 17. ledna

Sympozium začne přípravou sněhových válců 11. ledna, o dva dny později na nich začnou pracovat sochaři. Ledové bloky pak začnou proměňovat v umělecká díla 15. ledna. Akce, kterou každoročně navštíví kolem 20 000 lidí, vyvrcholí slavnostním vyhlášením nejlepších děl v neděli 17. ledna.

Za dosavadních 11 ročníků Sněhového království bylo vytvořeno přes 110 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 95 profesionálních výtvarníků z pěti zemí. Sochy přišlo za jedenáct let zhlédnout na 120 000 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Lanovkou na Pustevny a Radhošť

V zimě vyhlášené lyžařské středisko, v ostatních měsících oblíbený cíl turistů i cyklistů - tím vším je známá lokalita Pustevny pod vrcholem Radhošť...

Na Pustevnách vyrostly sochy ze sněhu a ledu

Čtyři vítěze měl letošní jedenáctý ročník ojedinělé akce nazvané Sněhové království. Čeští i zahraniční umělci vytvořili za sedm dní deset unikátních sněhových...

Výběr článků

Načítám