Hlavní obsah

Punkevní jeskyně budou až do konce sezóny otevřeny denně

Punkevní jeskyně v Moravském krasu budou letos nově otevřeny pro turisty i v pondělí, což znamená, že by se v této sezóně mohla jejich návštěvnost zvýšit o 15 tisíc lidí. Důvodem k rozšíření otevírací doby byl trvale vysoký zájem veřejnosti o prohlídky. Do konce září budou tedy vítat návštěvníky každý den.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se na prohlídku moravských Punkevních jeskyní chystáte s celou rodinou a přáteli, měli byste si vstupenky rezervovat předem.

Článek

Na Moravě jsou Punkevní jeskyně jedním z největších turistických cílů, ročně je navštíví přes 200 tisíc lidí. Nepřetržité zpřístupnění podzemí v turistické sezóně umožnil dlouhodobý vědecký výzkum zdejšího mikroklimatu. Speleologové jej monitorují s přístroji. Teplota v jeskyních je stabilní a pohybuje se okolo osmi stupňů Celsia. Při příchodu skupiny turistů se v podzemních prostorách o několik desetin oteplí.

"Výzkum jasně ukázal, že přítomnost návštěvníků nemá vliv na krápníkovou výzdobu. Jeskyně nepotřebuje jeden den v týdnu na celkovou regeneraci. Plně jí postačuje uzavření na noc," vysvětlil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Výročí plavební trasy

Zájem o prohlídky Punkevních jeskyní je dlouhodobě vysoký. Ve vrcholící sezóně je denně navštíví až 1500 lidí. Již nyní by si měly početnější skupiny turistů zamluvit vstupenky předem. Punkevní jeskyně prozkoumal a zpřístupnil badatel Karel Absolon. Atraktivní jsou nejen krápníkovou výzdobou, ale i propojením se suchým dnem 138 metrů hluboké propasti Macochy.

Jeskyně lákají také na projížďku po podzemní říčce Punkvě. Letos je tomu 80 let, co nechal Absolon za pomoci specialistů československé armády vytvořit tuto 430 metrů dlouhou plavební trasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám