Hlavní obsah

Pulčínské skály na Valašsku ukrývají přírodní skvost, ledové vodopády

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky turistů míří v zimním období k jedinečné přírodní scenérii ukryté uprostřed Pulčínských skal na Valašsku. Po překonání více než dvoukilometrové trasy z osady Pulčín ve skalním kaňonu obdivují ledové vodopády.

Ledový vodopád v Pulčínských skaláchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Pulčínské skály jsou největším skalním městem moravské části Karpat. Jsou tvořeny skalními stěnami, kamenným mořem, sutěmi a pseudokrasovými jevy. V zimním období se v kaňonu Ancona, kterému se také říká Propadlý hrad, tvoří ledové rampouchy.

„Jedinečné jsou svým zbarvením s odstíny žluté, oranžové až hnědé barvy. To je způsobeno mikroskopickou sněžnou řasou, která žije v ledu,“ přiblížil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Morava. Ledopády se tvoří v závislosti na počasí a svého vrcholu dosahují obvykle v únoru či na počátku března.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ledové vodopády v Pulčínských skalách

Nejsnáze jsou ledopády dostupné z osady Pulčín, která je součástí obce Francova Lhota. „Do Pulčína vede přístupová komunikace, na kterou odbočíte ze silnice I/57 na okraji Lidečka. V centru Pulčína je pro motoristy k dispozici nevelké, veřejně přístupné placené parkoviště, které se o víkendech často rychle zaplní,“ upozornil Urbanovský.

Ledopády leží ve vzácné přírodní rezervaci, v těchto dnech je navíc přístupová polní i lesní cesta zledovatělá. Pohyb v hornatém zimním terénu tak vyžaduje pevné boty.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ledové vodopády v Pulčínských skalách

„Zdatnějším turistům lze doporučit žlutě značenou turistickou trasu vedoucí do Pulčína od železniční stanice Horní Lideč. Osm kilometrů dlouhá trasa nabízí zajímavé výhledy do krajiny a zejména o víkendech se tak lidé vyhnou možným problémům s parkováním,“ podotkl Urbanovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám