Hlavní obsah

Prostějovem zněla napoleonská vřava

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Salvy z děla a pušek připomněly v neděli odpoledne v Prostějově tažení a události, k nimž před 205 lety došlo ve městě krátce před bitvou u Slavkova v roce 1805.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Členové klubu vojenské historie z Ostravy připomněli v Prostějově tažení ruských a rakouských vojáků a události předcházející bitvě u Slavkova 2. prosince 1805.

Článek

Městem projeli jezdci na koních a pochodovali pěšáci v dobových uniformách vojáků z Napoleonských válek. Pochod vojáků ke Slavkovu připomněli členové klubu vojenské historie z Ostravy, kteří na místo bitvy u Slavkova vyrazili pěšky a na koních z Náměště na Hané. V Prostějově se utábořili před další cestou k Vyškovu a Slavkovu.

Poloha Prostějova na císařské silnici mezi dvěma v době Napoleonova tažení největšími moravskými městy Olomoucí a Brnem přivedla ve válečném roce 1805 do ulic města hned dvě armády, o jejichž výživu se město muselo postarat.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Členové klubu vojenské historie z Ostravy připomněli tažení ruských a rakouských vojáků a události předcházející bitvě u Slavkova.

K zásobování vojska dodávala městská rada denně na 14 tisíc chlebů, přes dva tisíce otepí slámy, 892 měřic ovsa, 609 měřic ječmene, 304 centýře sena a vedle masa a nápojů také 326 sáhů dřeva.

V Prostějově byl také ubytován rakouský císař František a ruský car Alexander. V hotelu U zlaté koruny proběhlo i důležité jednání v předvečer bitvy a 27. listopadu vyrazilo spojenecké vojsko proti Napoleonovi.

2. prosince 1805 pak došlo ke hlavnímu střetnutí, jež skončilo Napoleonovým triumfem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám