Hlavní obsah

Procházka po zámeckém parku ve Vizovicích

Novinky, Martina Žáčková

Když se řekne Vizovice, asi každému se vybaví pálení slivovice, Trnkobraní, vizovické pečivo a rodiště Bolka Polívky. Čtyřapůltisícové městečko nedaleko Zlína ale také skrývá jeden historický skvost – zámek s překrásným udržovaným parkem. Pokud k tomu ještě přidáte návštěvu zámecké galerie a čokoládovny, máte vystaráno o zábavu na celý den.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Vizovice

Článek

Zámek leží uprostřed městečka, nedaleko hlavního náměstí a kostela. Od poloviny 13. století zde nejprve stával klášter, poté i menší zámeček, který byl ale několikrát vypleněn. Dnešní podobu (ve francouzském barokním stylu) získal v polovině 18. století.

Pokoj komorníka

Návštěvníkům nabízí nejen nahlédnutí do slavnostně vyzdobených reprezentativních prostor, jak je u těchto památek v Česku obvyklé, ale díky expozici otevřené v roce 2001 i sondu do života někdejšího panstva.

Zámek ve Vizovicích

FOTO: Martina Žáčková

Zatímco tedy v prvním poschodí ohromí zdobné pokoje bohatě vybavené hodnotným nábytkem, množstvím porcelánu a orientálních předmětů nebo rozsáhlou obrazovou sbírkou se vzácným souborem děl nizozemského malířství, druhá prohlídková trasa v horním poschodí ukazuje v kontrastu s tím méně okázalé pokoje pro běžný život a intimní salónky pro panstvo a jeho hosty včetně osobních věcí.

Třešinkou na dortu je pokoj komorníka, obnovený podle dochovaných záznamů a pamětí původního majitele, nebo chlapecký pokoj. Bydleli v něm až do roku 1943 synové posledních majitelů zámku.

Na psacím stole jsou vystaveny i původní školní pomůcky a sešity obou dětí. Součástí trasy je prohlídka zámecké kaple nebo herny se souborem stolních her z poloviny 19. století.

Některé obrazy i části nábytku ze zámeckých expozic prošly během uplynulých pěti let rukama restauratérů. Náklady pomáhaly sponzorsky hradit i některé firmy ze Zlínska. Opravená díla představí výstava Krása s handicapem, která bude zahájena 1. května.

:. Průvodkyně předvádí stříbrný jídelní servis.

FOTO: Martina Žáčková

Po zimní přestávce je zámek opět otevřen od 1. dubna. Po celý první měsíc bude přístupný o víkendech a svátcích, od května i ve všední dny. Letošní novinkou jsou různé cenové bonusy vstupného. Například v dubnu mají výrazné slevy větší skupiny turistů, každý navíc dostane malý dárek. Od května do září mají každý pátek senioři slevu deset korun. Základní vstupné na jednotlivou prohlídkovou trasu činí sedmdesát korun.

Park s jezírkem je ideální pro odpočinek

Málokdo ví, že k zámeckému areálu patří také celoročně otevřený parčík s jezírkem. Stačí projít alejí za zámkem a ocitnete se na návrší s okouzlujícím výhledem na menší údolí s jezírkem. Malebnost tohoto místa oceníte zejména v horkém počasí, které je zde mnohem snesitelnější. Park má dnes takzvanou přírodně-krajinářskou podobu a působí i díky členitému terénu velmi romanticky.

Po návratu k zámku si můžete zpříjemnit volný čas návštěvou galerie Mariette, která nabízí mimo jiné zboží lidových umělců včetně tradičního vizovického pečiva.

Dětský koutek

Pár kroků od galerie je nádvoří s dětským hracím koutkem a v teplejším počasí i venkovním posezením, kde si můžete dát kávu či horkou čokoládu z místní čokoládovny. Na prodej jsou tady nejrůznější čokoládové laskominy od malých bonbónů až po velké figurky. Jsou dárkově balené, takže poslouží i jako suvenýr.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Mníšek pod Brdy se otevře veřejnosti

V neděli prvního února se v 10 hodin otvírá zámek Mníšek pod Brdy. Zámek bude otevřen každý víkend od 10 do 16 hodin. Prohlídky probíhají každou hodinu vždy...

Výběr článků

Načítám