Hlavní obsah

Prchavá polární záře vymalovala nebe nad Islandem

Novinky, lap

Když se spojí panenská příroda Islandu s prchavou polární září, vznikne nevídaný jev. To se podařilo zachytit fotografovi, pro kterého se focení polární záře stalo téměř posedlostí.

Foto: Profimedia.cz

Podle barev můžeme rozlišovat typy reagujících částic.

Článek

Island je jednou z nejunikátnějších přírodních lokalit. Narazíte tu na sopky, termální prameny, gejzíry i bažiny, zároveň tu také kvetou malé orchideje.

Tyto snímky pocházejí z dílny Iurieho Belegurschiho. "Jsem samouk ve fotografování krajiny. Narodil jsem se v Moldavsku a na Island jsem se přestěhoval roku 2006. Od té doby se honím za snímky polární záře, stala se z toho moje největší vášeň," napsal na svých stránkách devětadvacetiletý fotograf Belegurschi.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Polární záři se na severní polokouli také říká světla severu. Podle vědců vzniká díky nabitým částicím ze Slunce, které zachytí magnetické pole Země. Následně putují k pólům a při střetu s molekulami vzduchu svítí.

Podle barev můžeme rozlišovat typy reagujících částic. Reakce s kyslíkem produkuje červenou a zelenou polární záři, zatímco dusík vytváří růžové, modré a fialové nebe.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Letos byla jedna z nejlepších sezón na pozorování tohoto jevu díky vysoké aktivitě Slunce. Polární záře má zároveň nepříjemné důsledky, ruší rádiové spojení, televizní i mobilní signál, problémy jsou také s rozvodem elektrické energie.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám