Hlavní obsah

Pražské Holešovice jsou dvacátou nejvíce šik čtvrtí světa

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Holešovice jsou údajně dvacátou nejvíce šik čtvrtí na světě. Vyplynulo to z žebříčku zveřejněného magazínem Time Out, přičemž hodnocení se zúčastnilo skoro 40 tisíc lidí. Nejvíce trendy čtvrtí je Esquerra De L'Eixample v Barceloně, jež se pyšní galeriemi, kavárnami nebo i luxusními obchody.

Foto: Profimedia.cz

Výstaviště v Holešovicích

Článek

Otázka na čtenáře zněla jasně: kde nejraději trávíte čas ve svém městě? Rozhodujícími faktory pak byla například gastronomická scéna, noční život nebo nezávislá kultura.

Holešovice, které se umístily přesně uprostřed žebříčku, vynikají mimo jiné množstvím zelených ploch, pivními zahrádkami, ale i kulturními podniky. Sousedství platí za uměleckou čtvrť, a to nejen díky samotným Holešovicím, ale i Letné, která je plná hipsterských bister a kaváren. Magazín upozorňuje především na galerii DOX nebo letenské kyvadlo, kde se kvůli zábavě shromažďují zejména mladší lidé.

Jde o duše města

Barcelonská čtvrť Esquerra De L'Eixample stanula na špici žebříčku. Důvodem je mimo jiné silný komunitní duch, místní obyvatelé totiž během tvrdé karantény pořádali například hromadné taneční party na svých balkonech, čímž mohli být zase trochu spolu. Hodnotitelé pak vyzdvihli i množství podniků.

Po Barceloně následuje na druhé příčce losangeleský Downtown, na třetím místě je čtvrť Šam Šuej Pcho v Hongkongu.

„Se zcela rozhozeným cestovním ruchem, je letošní žebříček nejvíce cool čtvrtí spíše než o plánování výletů, o oslavě míst, která pohánějí život ve městě,“ uvedl mezinárodní editor časopisu Time Out James Manning. „V těžkých časech jsou čtvrti důležitější než kdy předtím, duše města je v nich plně odhalena, a to díky nezávislým podnikům, místní kultuře a iniciativám komunity,“ doplnil.

Kompletní seznam se skládá z celkem 40 čtvrtí, figurují v nich i stálice, jako jsou například londýnské Soho či Nørrebro v Kodani. Opomenuty nejsou ani nejrůznější asijská sousedství, například v Šanghaji, Tchaj-peji, Kuala Lumpuru či Bombaji.

Deset nejvíc cool čtvrtí na světě
1. Esquerra De L'Eixample, Barcelona
2. Downtown, Los Angeles
3. Šam Šuej Pcho, Hongkong
4. Bedford-Stuyvesant, New York
5. Yarraville, Melbourne
6. Wedding, Berlin
7. Ša-an-si Pej Lu/Kchang-ting Lu, Šanghaj
8. Dennistoun, Glasgow
9. Haut-Marais, Paris
10. Marrickville, Sydney
Zdroj: Time Out

Reklama

Výběr článků

Načítám