Hlavní obsah

Praha je 90. městem s nejvyššími náklady na život

České hlavní město je 90. nejdražším městem světa, pokud jde o životní náklady. Vyplynulo to z 27. výroční analýzy společnosti Mercer, která sestavila žebříček celkem 209 nejnákladnějších metropolí po celém světě. Na první příčce se umístilo turkmenské hlavní město Ašchabat, nejlevnější je naopak Biškek v Kyrgyzstánu.

Foto: Profimedia.cz

Praha je v první stovce měst s nejvyššími náklady na život.

Článek

Praha v letošním hodnocení obsadila 90. příčku, zatímco loni byla o sedm pozic níže. Za českou metropolí se umístily například i kanadský Vancouver či novozélandský Wellington, Bratislava je 110.

Městy s nejvyššími náklady na život jsou zmíněný Ašchabat, Hongkong, Bejrút, Tokio, Curych, Šanghaj, Singapur, Ženeva, Peking a Bern. Loni žebříčku vévodil Hongkong a například Bejrút nebyl ani v první desítce, poskočil o 42 míst.

Naopak městy s nejnižšími životními náklady jsou podle uveřejněné studie Islámábád, Banžul v Gambii, Karáčí, Gaborone v Botswaně, uzbecký Taškent, Windhoek v Namibii, brazilské hlavní město Brasilia, Tunis, Tbilisi v Gruzii, Lusaka v Zambii a vůbec nejlevnější metropolí je v tomto ohledu kyrgyzské hlavní město Biškek.

Společnost Mercer v rámci analýzy hodnotí cenu více než 200 věcí, mimo jiné ubytování, dopravu, jídlo, ale i vybavení pro domácnost.

Pražská Křižíkova je jedenáctou nejvíce trendy ulicí světa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám