Hlavní obsah

Praha byla loni 26. nejnavštěvovanějším městem na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha byla loni 26. nejnavštěvovanějším městem na světě. Meziročně si na žebříčku pohoršila o šest pozic. Vyplývá to ze studie Mastercard Global Destination Cities Index. V české metropoli se loni ubytovalo 6,6 miliónu turistů. Žebříček zahrnuje 162 oblíbených turistických destinací.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Praha

Článek

V čele žebříčku zůstává thajský Bangkok, kde strávilo během roku alespoň jednu noc 20,1 miliónu turistů. Na dalších místech následují Londýn, Paříž a Dubaj.

„Vzhledem k dobrému stavu světové ekonomiky není překvapením, že deset nejnavštěvovanějších měst světa, s výjimkou Soulu, zaznamenalo v roce 2017 meziroční zrychlení nárůstu počtu nocujících návštěvníků,” uvádí dokument.

Také pro letošní rok počítá studie s dalším růstem. Očekává se, že nejrychleji poroste Istanbul. V případě Prahy studie čeká za letošní rok růst počtu zahraničních návštěvníků, kteří se ubytovali, o 2,6 procenta na zhruba 6,7 miliónu. To by bylo výrazné zpomalení předchozího růstového tempa. Za rok 2017 přenocovalo v hlavním městě ČR meziročně o 7,2 procenta lidí více.

V hodnocení podle průměrné útraty nocujících návštěvníků si první příčku drží Dubaj s útratou 537 dolarů na den, tedy v přepočtu asi 11 700 Kč. V případě Prahy činí denní útrata 151 dolarů, tedy v přepočtu 3290 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám