Hlavní obsah

Prague Card nabídne turistům na zkoušku také jízdné v MHD

Novinky, Klára Fischleinová

Větší pohodlí by od 1. dubna měla turistům přijíždějícím do české metropole poskytnout Prague Card. Turistická karta existuje v různých podobách už od roku 1992. Kromě volných vstupů a různých slev nově zahrnuje také jízdné v pražské hromadné dopravě. Zda bude jízdné v kartě zahrnuto i v příštích letech, rozhodne provozovatel karty po roce.

Foto: Archiv Prague Card

Podoba třídenní Prague Card.

Článek

„Jsem velmi ráda, že jsme se na spolupráci dohodli, protože v minulosti Pražská informační služba tuto kartu neprodávala ani nepodporovala. Já ale po zkušenostech v cestovním ruchu vím, jak takovéto věci usnadňují turistům pobyt ve městě,“ řekla Novinkám ředitelka Pražské informační služby, nově přejmenované na Prague City Tourism, Nora Dolanská.

„Nutno říci, že zatím karta bude takto fungovat rok. Poté dopravní podnik vyhodnotí spolupráci pomocí statistik a případně ji prodloužíme,“ doplnila Dolanská. Kromě možnosti využít kartu při pohybu po městě v MHD zajistí také bezplatnou dopravu z letiště do centra města a zpět pomocí linky Airport Express. V ceně karty je také lanovka na Petřín či plavba přívozem po Vltavě.

Stále je co zlepšovat

Přestože pořízení karty návštěvníkům Prahy pomůže ušetřit a usnadní jim poznávání města, má její použití také svá úskalí. Pokud ji turista aktivuje například pozdě večer hned po příletu, aby se mohl z letiště dopravit zdarma do centra, započítá se mu to v rámci platnosti karty jako jeden celý den. „Tady vidíme prostor pro zlepšení. Do budoucna bychom chtěli, aby se platnost karty dala měřit hodinami, nejen dny,“ upřesnil na úterní tiskové konferenci projektový manažer Prague Card Slavomír Horský.

Pražská turistická karta měla v minulosti papírovou i plastovou podobu, dnes je z ní elektronická čipová karta s platností na dva, tři nebo čtyři dny. „Je možné ji zakoupit v našich informačních centrech ve městě i na letišti nebo na dalších místech v Praze. Turisté si ji mohou také objednat předem,“ uvedla Dolanská.

Přestože v roce 2013 navštívilo ČR 7,3 miliónu zahraničních turistů, pražských turistických karet se prodaly pouhé desítky tisíc. Po rozšíření o dopravní služby provozovatelé Prague Card očekávají výrazné zlepšení. Rádi by v příštích letech zvýšili odbyt na stovky tisíc.

Praha následuje další evropská města

Míst, kde lze kartu zakoupit, je více než desítka. Jejich seznam společně se všemi informacemi najdou turisté na webových stránkách Prague Card. Pomocí speciálního kalkulátoru si tady také mohou spočítat, kolik by zaplatili za vstup do vybraných památek bez karty a na kolik je vyjde výletní program s Prague Card. Sami pak posoudí, zda se jim její koupě vyplatí či nikoliv.

Cena dvoudenní karty vyjde turistu na 48 eur (1280 Kč), dětská a studentská sleva pak cenu sníží na 35 eur (940 Kč). Plná cena třídenní karty vychází na 58 eur (1540 Kč) a čtyřdenní na 67 eur (1780 Kč). Obdobné turistické karty fungují také v řadě dalších evropských měst. Sdružuje je asociace European City Cards, kam patří i ta pražská.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Ceny se výrazně liší. Zatímco například v Londýně karta s třídenní platností vyjde turistu na 94 eur (téměř 2600 Kč), v belgickém Bruselu zaplatí 43 eur (necelých 1200 Kč). Zahrnutí městské dopravy do ceny karty je standardem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám