Hlavní obsah

Poštovna na Sněžce přejde pod Jizerky

Právo, Vladislav Prouza

Česká Poštovna na 1603 metrů vysoké Sněžce mění po sedmi letech majitele. Objekt na jednom z nejlukrativnějších míst Česka, kde se vystřídají ve špičkách tisíce zákazníků, kupuje od velkoobchodníka se suvenýry Milana Blahy z Moravské Třebové společnost z Jizerských hor.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nová Česká poštovna na Sněžce.

Článek

„Objekt bychom chtěli předat novému majiteli v polovině příštího ledna. Jde o společnost mající s podnikáním na horách letité zkušenosti,“ potvrdil Blaha.

„Pokud to dopadne, bude to fajn. Zachováme zaběhnutý provoz Poštovny včetně tradičního Sherpa Cupu, závodu horských nosičů,“ upřesnil zástupce společnosti, která v jizerskohorském Bedřichově provozuje areál Královka.

Transakce se kvůli tzv. nezcizitelnosti státních pozemků na území národního parku zakotvené v předloňské novele zákona o ochraně přírody a krajiny neobejde bez asistence Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Krkonoše úpí pod náporem turistů

Cestování

„Všechny zákonné náležitosti byly splněny. Majitelé Poštovnu přednostně nabídli Správě KRNAP za cenu, kterou neakceptovala,“ potvrdil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Má nezaměnitelný genius loci

Blahovi prodávají Poštovnu, dostavěnou v roce 2008 peckou podnikatelkou Jaroslavou Skrbkovou, z časových a rodinných důvodů.

Poštovna s nezaměnitelným geniem loci z dílny architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana, postavená na zbořeništi České boudy, stála Skrbkovou, původně peckou poštmistrovou, okolo pěti milionů korun. Stavebnice ve stylu expedičních arktických staveb s unikátními vitrážemi Božího oka a sv. Anežky, s odhadovanou životností čtyřicet let, završila zástavbu Sněžky s dnešními čtyřmi namísto někdejších osmi budov. Malby na oknech tvoří hrou světel neopakovatelný zrakový vjem. „Stavíme domy spjaté s přírodou, měnící vnitřní atmosféru podle aktuálního klimatu,“ charakterizoval vrcholovou stavbu profesor Rajniš.

Skrbková zprvu na Sněžce provozovala v Česku nejvýše položenou poštu z roku 1850, odkud putovaly pohlednice s kulatým štemplem, ceněné filatelisty z celého světa. Poštovní srub ustoupil nové České poštovně a skončil ve středočeském skiareálu Monínec, kde plní stejnou funkci jako na střeše Čech.

Otevření Petrovy boudy v Krkonoších je reálné

Česko

Reklama

Výběr článků

Načítám