Hlavní obsah

Portugalský turistický sektor se propadl na úrovně z 80. let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejlepších destinací v Evropě na dovolené, kombinující koupání na plážích a objevování vnitrozemí, Portugalsko, dostává tvrdě zabrat. V důsledku pandemie covid-19 zaznamenala země podle agentury Reuters v roce 2020 nejhorší výsledek co do příjezdů a přenocování turistů od roku 1984.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vyhlídka sv. Lucie v Lisabonu je oblíbená mezi místními i turisty.

Článek

Počet zahraničních turistů, kteří se ubytovali v portugalských hotelech, se loni snížil o téměř 76 procent na necelé čtyři miliony z rekordních 16,4 milionu v roce 2019. Počet přenocování cizinců se propadl o 75 procent na 12,3 milionu, tedy na nejnižší úroveň od roku 1984.

Celkové příjmy portugalských hotelů loni klesly o 66 procent, jejich propad částečně zmírnili domácí turisté, píše Reuters. Portugalská vláda nyní připravuje balík opatření na podporu turistického průmyslu, který by měl zahrnovat například dotace a odklady splátek úvěrů.

Asociace portugalských hotelů varovala, že bez cílené státní podpory by v odvětví mohlo letos zaniknout dalších 100 000 pracovních míst. Portugalsko si loni v boji s pandemií covidu-19 vedlo v porovnání s jinými evropskými státy dobře.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Belémská věž přestála zemětřesení v roce 1755. Dnes ji obdivuje každý turista, který dorazí do Lisabonu.

Od začátku letošního roku se však země potýká se strmým nárůstem počtu nakažených i smrtelných případů, což souvisí s šířením nakažlivější britské mutace koronaviru i uvolněním opatření během Vánoc.

Minulý týden vláda nejméně do 1. března prodloužila plošnou uzávěru, jejímž cílem je zpomalit šíření koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám