Hlavní obsah

Populární italská destinace začala limitovat turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatické zákruty, strmé kopce a v dáli temně modré moře. Italské Amalfinské pobřeží patří k velmi oblíbeným destinacím na road tripy, od toho se však odvíjí množství aut, kterými se to tu v minulosti hemžilo. Tomu chtějí úřady učinit přítrž. Ve středu proto začala platit nová pravidla, která počty vozidel omezují.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží proslulo městečky zasazenými do stráně.

Článek

Dostupnost 35 kilometrů dlouhého úseku mezi Vietri sul Mare a Positanem se bude odvíjet od registračních značek. Vozidla, jejichž espézetky končí sudým číslem, budou moci projet v sudé dny, vozidla s lichým číslem na konci značky zase v liché dny. Podle serveru CNN však tato restrikce nebude platit celoročně, ale pouze ve vybraném období.

Půjde zejména o hlavní sezonu, konkrétně celý srpen, ale také všechny víkendy mezi 15. červnem a 30. zářím. Pravidla se budou uplatňovat i v týdnu kolem Velikonoc nebo na jaře od 24. dubna do 2. května. Časově se pak budou vztahovat na hlavní špičku mezi desátou hodinou ranní a šestou večerní.

Turisté si udělali v Benátkách piknik. Dostali obří pokutu

Cestování

Výjimku z pravidla mají samozřejmě obyvatelé městeček na pobřeží, stejně tak prostředky hromadné dopravy či taxíky. Naopak pronajatá auta do nových restrikcí spadají. Na dodržování bude dohlížet policie, přičemž řidiči, kteří se budou vzpírat, dostanou pokutu.

Obyvatelé nemohli ani vyjet

Podle místostarostky Vietri sul Mare Angely Infanteové bylo nových pravidel zapotřebí. „Letos opět docházelo k situacím, že jste o víkendech nemohli nikam vyjet a lidé byli uvěznění doma. Musíte navíc řídit neuvěřitelně pomalu, protože jsou tu hromady aut a někdy jsou ulice kompletně blokované,“ vysvětluje místostarostka, čemu mají nová pravidla zamezit. Dodává, že zásadní problém mohl nastat třeba při průjezdu záchranky.

Foto: Profimedia.cz

Amalfinské pobřeží je vizuálně mimořádně přitažlivé.

Infanteová návštěvníkům doporučuje, aby využívali zejména hromadnou dopravu nebo trajekty. V minulosti se totiž často stávalo, že lidé nemohli v obcích najít žádné místo k parkování, a tak jeli hned zase zpět.

„Asi pět měsíců v roce jsme tu vyloženě zavalení. Obyvatelé nemohou zaparkovat a také mají problém se dostat z jedné obce do druhé,“ stěžuje si majitel místního ubytování Fausto Salsano. „Amalfinské pobřeží je krásné, protože jsou městečka postavená ve stráni, ale parkovacích míst je kvůli tomu minimum. Většinou nemáte prostor na nějaké manévrování,“ míní Salsano.

Foto: Profimedia.cz

Turisty neláká pouze temně modré moře, ale také výhledy z klikatících se silnic.

Ředitel místní asociace hoteliérů Antonio Ilardi však krok nepovažuje za správný. Nová pravidla jsou podle něj katastrofální a odradí řadu turistů. „Je nemožné naplánovat pobyt na dva dny, protože když přijedete ve středu, nemůžete ve čtvrtek odjet,“ uvedl. Navrhuje proto kompromis — zachovat systém pro příjezdy, ale umožnit lidem odjet kdykoli se jim zachce.

„Turisté mají mít možnost odjet, kdykoli chtějí, ať už potřebují na letiště nebo na vlak. Cestovat na Amalfinské pobřeží hromadnou dopravou není jednoduché, obzvlášť v době oběda,“ dodal Illardi.

Sagrada Familia je světově nejlepší turistickou atrakcí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám