Hlavní obsah

Poplatek za příruční zavazadlo v letadle se stává realitou stále častěji

Novinky, Jakub Kynčl

Byla to hranice, kterou si skoro žádné renomované aerolinky doposud netroufly překročit. Americký nízkonákladový přepravce Frontier Airlines však tak nyní učinil a přidal se k několika dalším leteckým dopravcům, kteří si tento poplatek účtují. A nejde o žádný pakatel. Za příruční zavazadlo mířící do přihrádek nad hlavami cestujících si aerolinky budou účtovat až nesmyslných 100 dolarů (1962 korun).

Foto: Profimedia.cz

Další americké aerolinky začaly účtovat poplatek za příruční zavazadlo.

Článek

Americké aerolinky plánují od letošního léta účtovat za příruční bagáž až 100 dolarů. Poplatek 25 dolarů (490 korun) bude čekat na ty, kteří jej uhradí v předstihu. Ti, kteří jej budou platit až na letišti, zaplatí čtyřikrát více. Nejmenší zavazadla, která se vejdou pod sedadla, budou i nadále zdarma. Poplatku se může zákazník vyhnout i tak, že si zakoupí letenku přímo z webových stránek aerolinek. Frontier Airlines informují o tom, že poplatek začnou účtovat v létě, přesné datum ale zatím nebylo specifikováno.

A to není vše. Aerolinky si začnou účtovat poplatek i za kávu a nealkoholické nápoje. Cestující za ně budou platit dva dolary (skoro 40 korun). Dostanou prý však celou plechovku a nejen jednu skleničku.

Mluvčí aerolinek Kate O'Malleyová uvedla, že aerolinky nechtějí účtovat stodolarový poplatek. Snaží se jím prý jen přimět lidi, aby začali řešit odbavování dříve než až na letišti. Dodala, že aerolinky zavedly poplatek za běžná zavazadla v roce 2008. Pasažéři, kteří se chtěli vyhnout placení za odbavená zavazadla, se tak snažili nacpat vše do těch příručních. Ta se pak často nevešla do přihrádek nad hlavami cestujících.

Drobný poplatek vydělá ročně i miliardu

Poplatek za příruční zavazadla je prý způsob, jak přimět lidi, aby si toho brali méně na palubu.

Pasažéři si často stěžují na nejrůznější poplatky, které aerolinky zavádějí. Skutečností však je, že aerolinie tyto příplatky zbožňují. Tvrdí, že tyto drobné sumy pokrývají servisní náklady. Doposud zavedly tento poplatek jen americké aerolinky Spirit Airlines, Allegiant Air a maďarští Wizz Air. Aerolinky Spirit Airlines si prý na tomto poplatku vydělají zhruba 50 miliónů dolarů ročně, tedy bezmála jednu miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám