Hlavní obsah

Poodří nabízí unikátní přírodu i památky

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen kousek od Ostravy leží unikátní přírodní oblast Poodří. Jak už název napovídá, územím protéká řeka Odra, která zde vytváří meandry. Přes osmdesát hektarů tvoří od roku 1991 chráněnou krajinnou oblast nabízející jedinečný pohled na flóru a faunu.

Článek

Poodří je jednou z mála krajin v České republice, v níž je zachován přirozený vodní režim. Odra totiž naštěstí odolala módním snahám o revitalizaci a například při katastrofálních povodních v roce 1997 zachytily lesy a louky okolo řeky největší povodňové vlny. Kdyby byl tok narovnán a vybetonován, záplavy by spláchly mnohem větší část Ostravy.

Poodří nabízí naučnou stezku přírodní rezervací Kotvice, kde zaplesá srdce každého milovníka vzácné fauny a flóry. Při troše opatrnosti a pozornosti jsou k vidění například brouci páchník hnědý či roháč velký, dále ledňáček říční, volavky, čápi bílí i černí, čejka chocholatá nebo moták pochop. Z rostlinstva pak třeba kotvice plovoucí, žebratka bahenní, kapradiník bažinný nebo lilie zlatohlavá.

Krajem vedou cyklostezky

Mnoho zajímavého nabízí i pět kilometrů dlouhá Zámecká naučná stezka v Bartošovicích, která vede kolem místních rybníků a přes mokřady. Turisté si prohlédnou sad s krajovými odrůdami dřevin, například s jadrničkou moravskou, velmi oblíbenou pro výrobu jabkovice. Stezka vede i přes bartošovický zámek, kde sídlí Informační centrum Poodří, stanici pro záchranu živočichů a starobylý mlýn.

"Přijeli jsme asi před týdnem a pořád je se na co dívat. Pro obdivovatele přírody je to tady jako ráj. Velkoměstského ruchu jsme už měli dost a u moře je také až moc živo," řekla Marie Novotná, která i s manželem přijela až z Prahy.

Poodřím vede síť cyklostezek. Dominantní je trasa spojující rakouskou Vídeň s polským Krakovem, dále mohou cyklisté využít stezek Odersko, Fulnecko, Palackého stezka nebo Okruh Kravařskem.

V Kuníně stojí barokní perla

 Blízko Bartošovic, v obci Kunín, stojí barokní zámecká perla. Mnoho elegantně vyzdobených zámeckých pokojů s dobovou výzdobou, pohnuté osudy majitelů, například učitelky Františka Palackého hraběnky Marie Walburgy, a stále krásnější zámecký park, to vše vábí mnoho turistů, kteří se zdráhají uvěřit, že ještě před šesti roky byl zámek zchátralý natolik, že byl blízko k demolici.

Informační centrum Poodří
Zámek Bartošovice: tel.: 556 720 490, e-mail: region@regionpoodri. cz, webové stránky: www.regionpoodri. cz.
Zámek Kunín: od června do října, tel.: 556 749 420, e-mail: zamek@kunin.cz, webové stránky: www.kunin.cz.

Vagonářské muzeum potěší dospělé i děti

Pro dospělé podrobné mapování historie kolejové dopravy na území České republiky, pro děti obří model krajiny s mnoha vláčky. To vše nabízí v České republice unikátní Vagonářské muzeum ve Studénce.

Muzeum sídlí ve třech patrech studéneckého zámku od konce padesátých let minulého století. Místo nebylo zvoleno náhodou. Ve Studénce se mnoho let vyráběly vagóny, jenže podnik v posledních letech chátral. Hřebíček do rakve zatloukl americký investor Thrall Car, který i s výrobou zmizel v Rumunsku. Proto do muzea rádi chodí i bývalí zaměstnanci vagónky, aby zavzpomínali na staré časy.

Expozice sleduje vývoj vlakové dopravy od vynálezu parního stroje a lokomotivy, dále stavbu významné Severní dráhy císaře Ferdinanda spojující průmyslově se rozmáhající Ostravu se zbytkem tehdejšího Rakouska-Uherska a postupně až do současnosti. Nyní jsou návštěvníkům k dispozici tři předsálí a šest výstavních sálů. Zpracováním historických materiálů je vagonářské muzeum ojedinělým evropským unikátem.

Písemnosti jsou doplněny mnoha fotografiemi a modely, turisty jistě upoutá i zmenšenina prvního vlaku po dokončení Ferdinandovy dráhy. Zlatým hřebem se pak stane poslední sál, ve kterém je k vidění obří panel s mnoha vláčky, které projíždějí krajinou.

"Děti jsou jako u vytržení, modely vláčků nikdy nezklamou, zvláště když můžeme přepnout i na noční jízdu," uvedl průvodce muzeem Oldřich Böhm.

Rady a doporučení na cesty:
Jak se tam dostat: Město Studénka a obec Bartošovice tvořící centrum Poodří leží zhruba dvacet kilometrů jihozápadně od Ostravy. Motoristé z Čech a zbytku Moravy se do obou míst nejlépe dostanou od Olomouce a Lipníku nad Bečvou po čtyřproudé silnici I/48. U Příbora sjedou na silnici I/58. Vydají se směrem na Ostravu, ale asi kilometr za obcí Skotnice odbočí vlevo na Studénku a Bartošovice. Železnicí je cesta ještě snadnější. Studénka totiž leží na hlavní železniční trati Olomouc - Ostrava. Avšak pozor! Ve stanici Studénka nestaví ani jeden spoj vlaku Pendolino. Do Bartošovic železnice nevede, ale obec leží jen asi čtyři kilometry od Studénky. Vhodné je i vystoupit na zastávce Suchdol nad Odrou a dojít asi kilometr do Penzionu Poodří.
Ubytování: Zámek Bartošovice - penzión s kapacitou 56 míst, vhodný i pro školení a semináře. Cena pro čtyř a pětilůžkové pokoje: 110 Kč/osoba. Dvoulůžkový pokoj: 400 Kč/pokoj/ noc, třílůžkový pokoj 500 Kč/ pokoj/noc. Turistická ubytovna Albrechtičky (asi 4 km od Studénky) - možnost ubytování zejména pro nenáročné cykloturisty. Bližší informace podá a objednávky přijímá Informační centrum obce, telefon 556 428 024 nebo 720 332 733. Penzión Poodří Suchdol nad Odrou - nejlépe vystoupit z vlaku v suchdolské zastávce, penzión leží asi kilometr od stanice. Kapacita 48 míst s možností poskytnutí snídaně. V penzionu můžete využít společenskou místnost s televizorem a videem, k dispozici jsou další televizory k zapůjčení na pokoje. K zapůjčení jsou rovněž jízdní kola. Orientační ceny: Dvoulůžkový pokoj: 600 Kč/pokoj/noc, pětilůžkový pokoj: 1000 Kč /pokoj/noc. V ceně i snídaně v hodnotě 50 Kč. Telefon: 731 467 643, webové stránky: www.Suchdol-nad-Odrou.cz.
Tipy: Poodří se může pochlubit i věhlasnými osobnostmi. ve Vražném- Hynčicích se narodil objevitel genetických zákonů Johann Gregor Mendel, ve Studénce se můžete podívat na školu, ve které přišel na svět František kardinál Tomášek a v blízkém Fulneku mají muzeum Jana Ámose Komenského, který zde v letech 1618 až 1621 prožil nejšťastnější léta svého života.
Zajímavé akce: Slavnost jiřinek, 18.-20. srpna, zámek Kunín Krylofest, 18.-19. srpna, zámecký park Sedlnice Růže pro hraběnku, 8.-10. září, zámek Kunín Mezinárodní výstava krátkosrstých německých ohařů, 15.-17. září, zámek Bartošovice
Informace: Veškeré podrobnosti k využití volného času v Poodří poskytne Informační centrum Poodří působící v prostorách bartošovického zámku. Telefon: 556 720 490, e-mail: region@regionpoodri.cz, webové stránky: www.regionpoodri.cz.

Chráněná oblast

  • Většina z našich 24 chráněných krajinných oblastí byla vyhlášena v horských nebo krasových celcích. Území údolních niv stála tehdy stranou.
  • Jedním z hlavních důvodů byla skutečnost, že většina niv byla narušena zemědělskou velkovýrobou a zástavbou. Přesto se však dochovala místa, kde uvedené neplatí. Je jím například Poodří, které bylo Ministerstvem životního prostředí České republiky v roce 1991 vyhlášeno chráněnou krajinnou oblastí (vyhláška č. 155/1991 Sb.).
  • Území chráněné krajinné oblasti Poodří se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravské brány mezi obcemi Mankovice a Vražným nedaleko Oder a jižním okrajem Ostravy. Plošná výměra činí 81,5 km2.
  • Jádrovou částí je rovinatá oderská niva, na ni pak navazují zvýšené okraje říčních teras a terasových plošin. Nadmořská výška se pohybuje v rozpětí 212 m nad mořem (Odra u Ostravy) a 298 m nad mořem (plochý rozvodní hřbet u Hůrky v jižní části).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám