Hlavní obsah

Pompeje mají problém. Návštěvníci v nich kradou dlažbu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské Pompeje mají problém s nenechavými turisty. Za posledních roky si několik návštěvníků chtělo ze slavných ruin odvézt jako suvenýr třeba kus mramorové podlahy. A začátkem týdne místní policie zadržela Britku, která je podezřelá z krádeže malých dlažebních kostek, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje se sopkou Vesuv v pozadí

Článek

Podle italských médií byla žena spatřena, jak z jednoho domu vysekává kostky mozaiky, musela při tom překročit i zábradlí, jež má turisty zadržet. Pompeje podle všeho nenavštívila sama, doprovázeli ji otec se sestrou. Personál ihned upozornil policii, která Britku zadržela. Škoda byla vyčíslena na 3000 eur, v přepočtu skoro 77 000 korun.

Server Independent upozorňuje, že nejde zdaleka o první takový případ. Loni byli chyceni dva francouzští turisté, kteří si pěchovali batohy keramickými úlomky a kusem mramoru. V roce 2016 se pokusil ukrást kus mramoru z podlahy také jistý americký turista.

Foto: Profimedia.cz

Turisté chtějí suvenýr zdarma a poškozují známou památku. Ilustrační fotka mozaik z Pompejí.

V některých úspěšnějších zlodějíčcích se hnulo svědomí a ukradené věci prý sami navrátili. Jako například v roce 2014 kanadský turista, který si kus Pompejí odvezl před 50 lety, když byl v Itálii na líbánkách. Jiní „suvenýry“ vrátili, protože byly podle nich prokleté.

V ruinách města byla nedávno nainstalována expozice, v níž jsou vrácené kradené věci k vidění. Měla by být i jistým varováním pro potenciální lupiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám