Hlavní obsah

Podzimní hrad Bezděz z ptačí perspektivy

– Bezděz
Novinky, mak

Hrad Bezděz je postaven na vrcholu kopce Velký Bezděz, vysokého 604 metry, v Dokeské pahorkatině v okrese Česká Lípa. Z hradu, který se dochoval v původní, čisté podobě, je nádherný panoramatický výhled do kraje na Lužické hory, Ještěd nebo České středohoří. Svědčí o tom i záběry z ptačí perspektivy.

Podzimní hrad Bezděz z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Mezi turisty je Bezděz označován za krále hradů. Kamenný hrad se tyčí na dominantním vrchu a nikdy se jej nepodařilo vojensky dobýt. Nepokusil se o to ani slavný husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, který se svou družinou kolem hradu táhl několikrát do roka.

„Bezděz stál na kopci, který byl úplně holý, nebyl tam ani jeden strom. Na svoji dobu byl tehdejšími zbraněmi nedobytný,“ říká kastelán hradu Bezděz Jan Jurička.

Hrad nechal pravděpodobně v 60. letech 13. století postavit Přemysl Otakar II. Přesné datum založení není známo, pravděpodobně to bylo mezi lety 1265–1278. Byl vybudován jako pevnost a reprezentativní sídlo krále a sloužil na obranu obchodní cesty a proti rozpínavosti sousedních rodů Ronovců a Markvarticů.

Bezděz v minulosti inspiroval řadu českých umělců. Inspiraci pro svá díla zde našel i básník a prozaik Karel Hynek Mácha.

„Karel Hynek Mácha byl romantik a zříceninu hradu Bezdězu si velmi oblíbil. Navštěvoval ji a inspiroval se tu pro své básně. Například slavný Máj vnikl právě ve zdejším kraji,“ doplnil Jurička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám