Hlavní obsah

Podle průzkumu se na zimní dovolenou do zahraničí chystá více Čechů než loni

Novinky, lap

Podle podzimního průzkumu se na zimní dovolenou do zahraničí chystá o šest procent více Čechů než minulý rok. Téměř pětina dotazovaných by chtěla vyrazit letos v zimě do ciziny. Třetina lidí nepojede nikam, vyplývá to z průzkumu, který zpracovala společnost Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Rakouské středisko Stubai

Článek

Už během října, kdy probíhal výzkum, měla téměř polovina dotazovaných v plánu zimní dovolenou na Vánoce či Nový rok. Nejčastěji budou cestovat lidé do 35 let a rodiny s dětmi. Tradičně nejobvyklejším obdobím pro výběr dovolené jsou vánoční svátky nebo jarní prázdniny. Přičemž sedmina dotazovaných vyrazí na zimní dovolenou hned dvakrát,  obvykle přes svátky a ještě jednou během zimy. Dvojí zimní dovolenou nejčastěji plánují obyvatelé Prahy, lidé do 34 let a ti, kdo mají vysokoškolské vzdělání.

Každý desátý plánuje dovolenou u moře i na horách.

Za exotikou míří letos o něco více lidí a to 13 procent dotázaných. Necelé tři čtvrtiny již rozhodnutých lidí pojede stejně jako loni za zimními radovánkami. A stejně jako minulý rok plánuje každý desátý pro letošní zimu dovolenou jak u moře, tak i na horách.

Dvě pětiny respondentů mělo v říjnu vybranou zimní dovolenou mimo svátky a 32 procent mělo naplánovanou dovolenou o svátcích. Tito již rozhodnutí respondenti přitom zamíří častěji než loni do zahraničí. Čtvrtina lidí z nich pojede do zahraničí i během svátků, 37 procent pak jindy během zimy.

Foto: Profimedia.cz

Podle výsledků ankety na tom budou české hotely o něco hůře než loni. Jako svoji destinaci si je vybrala šestina ze všech respondentů průzkumu, což je o jedno procento méně než loni.

Z průzkumu společnosti Seznam.cz také vyplývá, že zatímco během svátků jsou lidé nejčastěji u příbuzných či přátel, zimní dovolenou mimo to tráví třetina respondentů v hotelích v ČR i v zahraničí. Oproti loňsku podíl osob ubytovaných v hotelech nepatrně vzrostl.

„Zimní dovolenou si vybírají nejčastěji rodiny. Jde o jednu čtvrtinu respondentů, kteří už vědí, kam na zimní dovolenou vyrazí. Není ale výjimkou, že si vyrazí skupina více rodin najednou. Podle našeho průzkumu plánuje téměř pětina dotázaných jet na zimní dovolenou ve skupině pěti až deseti osob. Stejný podíl vyráží za zimními radovánkami ve dvou. Dodejme, že dle průzkumu jsou nepopulárnější zájezdy na týden (35 %) nebo prodloužený víkend (28 %),“ řekl Petr Čermák, manažer serveru Sdovolená.cz.

Dáme na dobrou zkušenost, vybíráme na internetu

Nejčastěji Češi vybírají zimní pobyty podle doporučení a dobré zkušenosti od přátel nebo z vlastní zkušenosti. Více než polovina dotazovaných se chystá na stejné místo jako minulý rok, na radu známých dala necelá čtvrtina uživatelů Seznam.cz.

Z ankety také vyplynulo, že si tištěné katalogy prohlídne jen 28 procent a návštěvu kamenné pobočky cestovní kanceláře plánuje pětina dotázaných.

Internetový průzkum

Průzkum proběhl jako on-line dotazování uživatelů portálu Seznam.cz.

Na přelomu září a října 2012 se do něj zapojilo 602 respondentů starších 15 let z celé České republiky.

„S nástupem internetu a srovnávačů zájezdů se uživatelům do ruky dostal nástroj, kde mají všechny informace na jednom místě. Postupem času vnímáme, že cestovní kanceláře přesunují své nabídky právě na internet. A dělají dobře. Z našeho průzkumu totiž vyplývá, že 88 % z těch, kteří svoji zimní dovolenou ještě naplánovanou nemají, budou vybírat právě na internetu. 68 % nerozhodnutých respondentů našeho výzkumu půjde přímo na internetové vyhledávače a srovnávače zájezdů, o něco méně lidí navštíví i přímo stránky cestovních kanceláří,“ doplnil Čermák.

Reklama

Výběr článků

Načítám