Hlavní obsah

Pod vlivem alkoholu jezdí 83 procent českých lyžařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sjezdovkách jezdí pod vlivem alkoholu 83 procent českých lyžařů. Na zcela střízlivé snowboardisty a lyžaře narazíte jen stěží. Více než třetina vypije přes den dvě až tři skleničky lihovin. Dvě třetiny sportovců na horách neřeší ani zbytkový alkohol po ránu, vyplývá z průzkumu pojišťovny Direct.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je svařené víno, které pije na sjezdovce 36 procent lyžařů a snowboardistů.

Článek

Alkoholu se při lyžování úplně vyhýbá pouze každý šestý. Jsou to však hlavně ženy (28 procent), mezi muži je to vzácnost (sedm procent). Celkem sedm z deseti lyžařů popíjí proto, aby se zahřáli. Každý pátý tvrdí, že k horám prostě alkohol patří, a šestina Čechů má prý pod vlivem větší požitek z jízdy.

Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je svařené víno, které pije na sjezdovce 36 procent lyžařů a snowboardistů. Muži dávají častěji než ženy přednost pivu, které si dá každý čtvrtý. Výrazně více vypijí také tvrdého alkoholu, který konzumuje víc než třetina mužů, proti 18 procentům žen.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše byly o víkendu místem rodinné rekreace.

Obrázek vztahu k alkoholu umocňuje 15 procent sjezdařů, kteří jsou přesvědčeni, že zbytkový alkohol po večerním veselí nemá na jejich lyžařské schopnosti vliv. A více než polovina lyžařů si hladinu alkoholu po ránu vůbec nehlídá. Podobně jsou na tom ovšem i Britové. Podle průzkumu tamní pojišťovny More Than vyráží jeden ze čtyř Britů nevědomky na svah v podnapilém stavu.

"Málokdo si uvědomuje, že alkohol prodlužuje reakční časy, zhoršuje rovnováhu a vede ke ztrátě kritického úsudku. Podnapilý lyžař tak ohrožuje nejen sám sebe, ale také ostatní lyžaře a snowboardisty," uvedla mluvčí Directu Kateřina Krásová. V zahraničí bývá běžnou praxí, že střety a zranění na sjezdovce vyšetřuje policie, která právě vliv alkoholu zkoumá. Pokud se prokáže jeho přítomnost v krvi, má to podle ní také přímý vliv na plnění pojišťovny.

Průzkum se uskutečnil počátkem prosince minulého roku v pražských ulicích mezi 321 respondenty.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Lidé sem jezdí kvůli klidu, idyle a téměř rodinnému soukromí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám