Hlavní obsah

Pod Matterhornem se o víkendu lyžovalo. Jinde v Alpách je ovšem pusto

Novinky, Michael Švarc

Konečně vyzkoušet svahy mohli o víkendu lyžaři ve švýcarském Zermattu. Středisko pod horou Matterhorn se otevřelo za poměrně mírných bezpečnostních opatření, jež umožnily takřka běžné fungování. I tak ale policisté rozháněli davy. Skiareál je podle agentury Reuters nicméně tím jediným v Alpách, který je aktuálně v provozu. Jinde lanovky stále stojí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skiareál Zermatt se těší na zimní sezónuVideo: Reuters

 
Článek

Švýcarsko se přitom stalo poměrně významným ohniskem druhé vlny koronavirové epidemie. Denní přírůstky se pohybují kolem pěti tisíc a stoupl i počet úmrtí. Země nicméně doufá, že za dodržení základních opatření, jako jsou sociální odstup, limitování počtu shromážděných osob a povinné roušky v lanovkách, budou moci střediska operovat. V nadcházejícím období je lyžování poměrně klíčovým faktorem pro rozpumpování ekonomiky.

„Je to nová situace. Musíte se na ni zkrátka adaptovat a zvyknout si na nošení roušky,“ myslí si Švéd Max Ahlstedt, jeden z lyžařů, který o víkendu sjezdovky pod Matterhornem vyzkoušel. „Je to mrzuté, ale jde to,“ zkonstatoval.

České skiareály stále nevědí, co přijde

Cestování

Podle Švýcara Jeana-Francoise Paschouda jsou roušky zcela nezbytné minimum, povinné jsou navíc jen v kabinových lanovkách. Nemá však problém mít ústenku i během lyžování. „V téhle zimě to opravdu není problém, alespoň pro mě ne,“ tvrdí muž.

Lidé potřebují hory, míní starostka

Starostka Zermattu Romy Biner-Hauserová má za to, že sezona ztracená není a budoucnost bude v tomto ohledu světlá. „Lidé potřebují dovolenou, hory, čerstvý vzduch a slunce. Naším cílem je jim to umožnit,“ tvrdí a dodává, že se středisko soustředí na dodržování alespoň těch minimálních opatření, které návštěvníky nijak výrazně nezasáhnou. „Věříme, že s covidem-19 musíme umět žít,“ dodává.

Agentura Reuters poznamenává, že některá další švýcarská střediska, včetně Davosu, zkoušejí novou technologii na lepší dezinfikování kabinových lanovek. Mohla by to být předzvěst jejich brzkého otevření.

Oproti tomu jinde v Alpách, ať už v Německu, Francii, Itálii, či Rakousku, lanovky stále stojí, přestože by v tuto roční dobu už čile vozily lyžaře. Země ovšem doufají, že se nárůst nových případů zastaví a skiareály se budou moci otevřít během hlavní sezony a budou z ní těžit.

Nejpomalejším rychlíkem světa napříč ročními obdobími

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám