Hlavní obsah

Počasí lyžařům nepřálo, přesto se jezdilo

Právo, Vladislav Prouza

Počasí doslova pod psa o víkendu neodradilo tisíce lyžařů od návštěvy krkonošských skiareálů. Lyžovačku mezi občasnými kapkami deště si jenom v Harrachově, kde víkendem odstartovala sezóna, nenechalo v sobotu ujít na patnáct stovek lidí.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Vleky a lanovky se o víkendu rozjely v Herlíkovicích u Vrchlabí, Vysokém a Jablonci nad Jizerou, Velké Úpě nebo jizerskohorském Ještědu.

Článek

„Na jednu lanovku a pokažené počasí to bylo velmi slušné,“ pochvaloval si náčelník harrachovské lanovky Milan Goč. Počasí plnilo úlohu přirozeného výběru, kdy lyžovat vydrželi skutečně jenom otrlí.

„Alespoň nemusíme čekat ve frontě u lanovky. Jezdí se nonstop a hlavně stále za ceny vedlejší sezóny,“ libovala si skupinka lyžařů ve Špindlerově Mlýně, kde příznivci lyžování brázdí sjezdovky stejně jako v Malé Úpě, SkiResortu Černá Hora nebo orlickohorském Deštném od začátku prosince.

„Na Černé Hoře jsme v neděli otevřeli střední a spodní část sjezdovky Pod kabinou. Délka otevřených sjezdovek se prodloužila na osm kilometrů,“ přiblížil ředitel černohorského SkiResortu Petr Hynek.

„Jezdí čtyři lanovky a tři vleky. Na Medvědíně se už jezdí po červené sjezdovce až dolů, ve Svatém Petru je nově otevřená modrá sjezdovka a Hromovka,“ doplnil Zdeněk Spilka ze špindlerovského Skiareálu.

Obleva vytvořila pevný podklad

Víkend v řadě horských středisek znamenal rozjezd letošní zimní sezóny. Vleky a lanovky se rozjely v Herlíkovicích u Vrchlabí, Vysokém a Jablonci nad Jizerou, Velké Úpě nebo jizerskohorském Ještědu. Sjezdovky od Orlických hor přes Krkonoše po Jizerské hory pokrývá půlmetrová vrstva technického a přírodního sněhu. Obleva přispěla k přirozenému propojení obou sněhových vrstev, které při poklesu teploty vytvoří pevný podklad.

Počasí zatím příliš nepřeje běžkařům. Hřebeny Krkonoš pokrývá zhruba třicet centimetrů sněhu a vyznavači klasického lyžování mohli zatím bezproblémově využívat hlavně horské cesty s vrstvou uježděného sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám