Hlavní obsah

Po střeše světa se rozjel první vysokorychlostní vlak

Vůbec poprvé si mohou turisté užít výhledy na tibetskou krajinu z paluby rychlovlaku. Ten z hlavního města Lhasy vyrazil na konci června. Po celé délce trasy projedou lidé 47 tunely a přes 121 mostů včetně 525 metrů dlouhého Cang-mu, jenž je největším i nejvyšším obloukovým mostem svého druhu na světě, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Železnice má v konečné fázi propojit Lhasu s Čcheng-tu.

Článek

Drtivá většina železnice se nachází ve více než 3000 metrech nad mořem. Patří tak k nejvýše položeným na planetě, přičemž Tibetem, kterému se přezdívá střecha světa, prochází i nejvýše položená trať vůbec. Podle serveru CNN mají nyní přístup k vysokorychlostním vlakům už všechny čínské provincie.

Postavit první vysokorychlostní trať v Tibetu trvalo šest let. Konstruktéři se museli vypořádat s náročným terénem, železnice proto prochází 47 tunely a přes 121 mostů včetně zmíněného rekordního. Náklady na konstrukci byly vyčísleny na 36,6 miliard jüanů, tedy více než 121 miliard korun.

Vlaky jsou navíc speciálně upravené k vysoké nadmořské výšce. Disponují například automatickým systémem pro distribuci kyslíku, který drží jeho hladinu na 23,6 procenta — běžně je vzduchu obsaženo pouze 21 procent. Okna mají také speciální vrstvu skla, která má propustit méně UV záření.

Jezdí pomaleji

Vlaky z řady Fuxing v Tibetu jezdí rychlostí zhruba 160 kilometrů v hodině. Je to o poznání méně, než je jejich maximální rychlost 350 kilometrů v hodině, kterou mohou cestovat lidé na jiných linkách v Číně.

Trasa je součástí železnice, která má tibetskou Lhasu propojit s provincií Sečuán, respektive její metropolí Čcheng-tu. Doba cesty mezi oběma městy se tak z 48 hodin zkrátí na 13. Aktuálně je vybudovaný úsek z Čcheng-tu do Ja-anu a z Lhasy do Ňingthri. Poslední část, která trasu finálně spojí, má být hotová v roce 2030.

Podle serveru CNN jde navíc o první elektrifikovanou železnici v Tibetu. Na nejvýše položené trati Golmud–Lhasa totiž jezdí dieselové lokomotivy.

V Šanghaji otevřeli nejvyšší hotel na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám