Hlavní obsah

Po stopách Karla Hynka Máchy

Právo, Josef Hora

Vlakem vyrážíme do kraje Karla Hynka Máchy, starých hradů, přírody, lesů i jezer. Je tu toho k vidění dost, jen si vybrat. A když si nevyberete, můžete prostě vzít kolo a jet, kam se vám zachce. Díky mnoha cyklotrasám to není žádný problém.

Foto: Josef Hora, Právo

Hrad Bezděz z vesnice Bezděz.

Článek

"Na kole se dá dojet jen k první bráně Bezdězu. Ke druhé bráně vede dost kamenitá cesta, tam je lépe jít pěšky. K té třetí už musíte určitě po svých, tudy žádné kolo nevyjede. Cestou uvidíte patnáct kapliček křížové cesty ze 17. století a před vstupem do hradu vás uvítá třicet metrů vysoká Čertova věž. Ta měla vždy pouze vojenskou funkci a v době míru nebyla vůbec obývána, “ říká pracovník infocentra Michal Hervert, který je v Bezdězu na brigádě.

Na Bezděz jděte pěšky

"Na hradě je otevřeno od úterka do neděle od devíti do sedmnácti hodin. Jestli chcete k Máchovu jezeru, nejlepší je to po červené po cyklotrase 3045 pořád dolů. Nepojedete do Doks, ale přímo k vodě,“ vysvětluje skupině kolařů na výletě.

Na hradě probíhá v současné době archeologický výzkum a je tu pár míst, kam se nemůže.

:. Pohled na Kokořínsko z Vrátenské rozhledny.foto: Právo/Josef Hora

"Výsledky našeho bádání budou až po celkové dokumentaci všech nálezů,“ vzkazuje pracovnice Národního památkového ústavu v Liberci Renata Tišerová. Cestu z Doks na Bezděz lze jít pěšky nebo jet na kole. V prvním případě po červené Máchovou cestou, okolo mokřadů u Poselského rybníka a nádhernými smíšenými lesy až pod hrad.

Po Mariánské cestě

Na kole Mariánskou cestou po asfaltce sledujeme značenou cyklotrasu vedoucí na Bezděz a po devíti kilometrech přijedeme do vesnice, kde je možné osvěžit se v hospodě U Vejra a připravit se na náročný výstup na hrad. Je tady také centrální parkoviště.

,,Kola nebo auto můžete nechat dole na parkovišti, cokoliv budete chtít vědět, třeba jak na hrad nebo kam do okolí, vám poradíme my,“ říká brigádnice u hospody, která rozdává parkovací lístky.

Prohlídka hradu začíná návštěvou kaple

Prohlídka hradu začíná návštěvou kaple ze 13. století. Ta dnes patří mezi naše nejhodnotnější a je ve vynikajícím stavu. Roku 1666 sem mniši uložili jednu ze tří kopií Černé madony montserratské, která prý uzdravovala a konala zázraky.

Právě díky ní a jejím zázračným schopnostem na Bezděz po mnoho let mířila procesí poutníků. Po zrušení zdejšího kláštera byla madona převezena do dokského kostela a společně s ní odezněla i sláva zdejší kaple.

Kolem hradní cisterny na vodu se dostanete ke schodišti na velkou věž vysokou 34 metrů. Z vrcholu je nádherný výhled a prý je za jasného počasí vidět téměř čtvrtina Čech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám