Hlavní obsah

Po půl století se na koleje v Británii vrátil ikonický parní vlak. Jezdit ale bude dočasně

Novinky, dov

Na den svatého Valentýna byli Britové svědky návratu legendy železnic 19. století. Na koleje se vrátila parní lokomotiva, která bude do 18. února vozit nadšence překrásnou krajinou Severního Yorkshiru. Lístky jsou už teď beznadějně vyprodané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Británie se po 50 letech vrací parní lokomotivaVideo: Reuters

 
Článek

Den svatého Valentýna byl v Británii pošmourný a deštivý, přesto se mnoho zvědavců vypravilo na vlaková nádraží po trase z Settlu do Carlisle, aby aspoň na chvíli spatřili naživo železniční legendu.

Vedení Severních železnic se rozhodlo po půl století dočasně zprovoznit dopravu parním vlakem přes ikonickou krajinu Yorkshire Dales. O prohlídky a provoz parní lokomotivy, která je hluboce zakořeněna do britského povědomí, byl v posledních letech obrovský zájem, a proto chtěly dráhy aspoň částečně zájemcům vyhovět.

„Spousta lidí jen stála u tratě a v úžasu sledovala. Zvedali oči od telefonů, tabletů, novin a byli naprosto konsternovaní. Projel kolem nich parní vlak a oni se díky němu propadli v čase,“ řekl Graeme Bunker, vedoucí prací charity A1 Steam Locomotives Trust, která vlak pomáhala postavit.

Tornado 60163 je od 60. let vůbec první zkonstruovanou parní lokomotivou ve Velké Británii a bez dobrovolných příspěvků nadšenců a dárců by se dnes na kolejích ani neukázala. Její konstrukce, která stála přes tři milióny liber, trvala 18 let a byla dokončena v roce 2008.

O romantickou jízdu je mezi Brity ohromný zájem a lístky jsou již prakticky vyprodané. Vlak na svou trasu vyjíždí čtyřikrát denně – přejíždí například i přes fotografy velmi oblíbený viadukt Ribblehead. Železniční spoj Settle–Carlisle, po kterém Tornado bude až do 18. února projíždět, je tímto opět slavnostně zprovozněn po loňské uzávěrce, kdy na trase došlo k sesuvu půdy.

„Lidé nám každý rok volají a ptají se po exkurzích. Ten obrovský zájem nás nepřekvapuje, jsme za něj velmi rádi,“ řekla Josephine Shoosmith, manažerka projektu. „Parní vlak má pro lidi stále neodolatelné kouzlo,” uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám