Hlavní obsah

Po nejpomalejší horské dráze se musí chodit pěšky

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet metrů vysoká ocelovo-zinková konstrukce v německém Duisburgu je zvlněná do tvaru horské dráhy. Zdálky by ji člověk za nic jiného ani nepovažoval. Jakmile ale turisté přijdou blíže, zjistí, že vyrazit nahoru musí jedině po svých, žádný vozík tudy nejezdí.

BEZ KOMENTÁŘE: Horská dráha pro pěší vyrostla v průmyslovém prostředí německého Duisburgu

 
Článek

Umělecká instalace v podobě horské dráhy, nazvaná v překladu Tygr & Želva — Magická hora (Tiger & Turtle – Magic Mountain), dokonale mate tělem. Oblíbenou pouťovou atrakci totiž připomíná opravdu věrně. Jen těžko se pak člověku chce uvěřit tomu, že nezbývá než se vzhůru kovovými ohyby vydat pěšky.

Zajímavost: Proč se v názvu instalace objevuje právě tygr a želva? Tvar horské dráhy znázorňuje rychlost tygra. Fakt, že se tu procházející se návštěvníci pohybují pomalu, pak koresponduje s tempem želvy.

Model horské dráhy, jehož realizace vyšla v přepočtu na téměř 52 miliónů korun, v noci zvýrazňují stovky bílých světel zářících do tmy. Na pahorku Heinricha Hildebranda v Angerparku se tak neschová ani v noci.

Foto: Profimedia.cz

Někteří turisté se do Angerparku vydávají po setmění, aby si zdejší atrakci užili osvětlenou

Kdo se touží z nadmořské výšky 85 metrů rozhlédnout po průmyslové oblasti německého Porúří, v níž se instalace nachází, vydává se ochotně vstříc 249 schodům, zatáčkám i „vlnkám”.

Jízda vlastním tempem

Prazvláštní horská dráha, otevřená v listopadu 2011, je dostupná jen do výšky 13 metrů. Smyčka, převyšující tento bod o dalších zhruba sedm metrů, je kvůli bezpečnosti návštěvníků uzavřená. Na rozdíl od klasické horské dráhy se tu tedy hlavou dolů neocitnete. Zážitek ovšem spočívá v něčem jiném.

Zatímco při zběsilé jízdě na klasické horské dráze člověk jen těžko stíhá vnímat okolí, při procházce po duisburském modelu se mohou výletníci kdykoliv zastavit, vychutnat si a prodloužit přítomný okamžik, jak dlouho jen chtějí. Najednou se jich po velké konstrukci, podepřené 17 sloupy, smí vydat až čtyři desítky.

Reklama

Související témata:

Související články

Rekordní horskou dráhu neotevřeli. Rozbila se

Horská dráha se 14 obřími smyčkami už několik měsíců přitahuje pozornost médií i pouťových nadšenců. Předposlední květnový čtvrtek měl být dnem, kdy se...

Výběr článků

Načítám