Hlavní obsah

Po Jižním Tyrolsku na kole v lyžařských stopách

Právo, Radek Malina

Vinice, hrady, jezera, hory, jedinečné kulinářské zážitky. To vše ze sedla kola. Jedinečnou příležitost spojit dovolenou pro celou rodinu s cyklistikou nabízí Jižní Tyrolsko. Stále více lidí při výběru míst pro načerpání energie totiž vyhledává možnost spojit pohybové aktivity s odpočinkem.

Foto: Profimedia.cz

Sever Itálie nabízí úchvatné scenérie.

Článek

Do oblasti na severu Itálie míří každou zimu bezmála osmdesát tisíc českých turistů. Během letní sezóny je počet jen čtvrtinový, přestože zdejší prostředí skýtá nepřeberné možnosti.

„Těší nás stále stoupající počet návštěvníků z Česka v lyžařské sezóně. Ale chceme změnit mýtus, že od jara do podzimu není náš kraj dostatečně přitažlivý. Zejména pro cyklistiku je Jižní Tyrolsko doslova sexy,“ prohlašuje Oskar Schwazer, marketingový zástupce oblasti na severu Itálie. Tak jako v zimě pro lyžaře každého druhu nabízí jihotyrolské prostředí od jara do podzimu stovky kilometrů tras pro bikery, silniční cyklisty či běžné výletníky.

Foto: Profimedia.cz

Okolí Bolzana a sever Itálie obecně se vyznačuje množstvím hradů.

Milovníci horských kol si mohou užít plynulé trasy po stezkách kolem skalních stěn a vojenskou historií poznamenaných cestičkách v srdci Dolomit. Stejně jako je možné absolvovat na lyžích cestu kolem masivu Sella, lze si dopřát podobný zážitek od jara do podzimu na horském kole.

Děti i senioři

A hluboce se mýlí ten, kdo přisuzuje zábavu v sedle biku jen trénovaným jedincům. Pomocí cyklobusů a lanovek se rychle a jednoduše dostane na vrcholky hor i průměrně zdatný turista, tudíž si zábavu v podobě dlouhých spektakulárních sjezdů může užít skutečně takřka kdokoliv, adepty důchodového věku počínaje a dětmi s povinnou školní docházkou konče.

Foto: Radek Malina, Právo

Nenáročný terén je vhodný pro dospělé i děti.

Pro prakticky netrénované jedince či rodinky s drobotinou jsou ideální cyklostezky v údolích. Není nic lepšího než jen s minimálním fyzickým úsilím „brázdit“ asfaltové či šotolinové cestičky mezi vinicemi či jabloňovými sady v ideálním klimatu a podle chuti si dopřávat zastávky na ochutnávku ve vinných sklepích, na vyhlášený jihotyrolský špek či se zastavit pro osvěžení v nepřeberném množství kavárniček a cukráren nabízejících italskou zmrzlinu.

Z údolí až do průsmyků

Skutečnou lahůdkou je cyklostezka z Tramínu do Bolzana, kde jediné stoupání představuje nadjezd přes dálnici či řeku Adiže, s překrásným výhledem na Kalterer See, nejteplejší přírodní koupaliště v Alpách. Je obklopeno slunnými vinohrady a líbeznými vesničkami. A v letních měsících je doslova v obležení cyklistů i výletníků dopřávajících si zde osvěžení. Většina stezek navíc nabízí možnost kombinovat trasu s vlakovou dopravou.

Foto: Profimedia.cz

Krajina je rovněž známá rozlehlými vinicemi.

Foto: Profimedia.cz

Dolomity jsou, co by kamenem dohodil.

Ochuzeni v Jižním Tyrolsku nezůstanou ani ortodoxní „silničáři“, pro něž začíná sezóna už v březnu a v případě ideálních podmínek končí v listopadu. Jsou zde dlouhé a rovné úseky v hlavních údolích. Nechybí ale ani brutální stoupání přes průsmyky zubatých alpských masívů, přičemž výzvou je zejména výjezd na Stilfserjoch, druhý nejvýše položený průsmyk v Alpách, či vyhlášené Passo Mendola.

Očista těla i duše

Mnohá místa kopírují trasy slavného závodu Giro d’Italia, který letos slaví sto let existence, a tak můžete ve zdejších terénech narazit na profesionály mapující terén. „Mohu být vyčerpaný, psychicky vyždímaný, ale dvě hodiny na kole jsou jako balzám. Hotová očista těla, které se v mých očích nic nevyrovná. I proto si ji dopřávám čtyřikrát v týdnu,“ říká s úsměvem Thomas Augschoell, ekonomický manažer jedné ze společností sídlících v Bolzanu.

Foto: Radek Malina, Právo

Most přes řeku Adiže na cyklostezce spojující Tramín a Bolzano.

Stejně jako on vnímají prostředí Jižního Tyrolska i tisíce dalších nadšenců. Nejen místních, pro něž představuje příliv turistů i v letních měsících další příjmy, tudíž jsou k cyklistům na silnicích mimořádně ohleduplní a u všech občerstvovacích zařízeních vstřícní.

A těžko hledat místo, kde čekají lákavější odměny. V údolích se středomořskou atmosférou i horských chatách můžete vybírat ze zdejší pestré gastronomie zastoupené kupříkladu sennou polévkou, tradičními špenátovými knedlíky, kopřivovými taštičkami.

Pozornost si zaslouží víno lisované z hroznů Vernatsch, což je ze všech místních odrůd červeného vína ta nejstarší. Po terapii pro mysl a duši můžete dopřát terapii svalům v senné lázni, jejíž první využití datují v Jižním Tyrolsku už z doby před sto třiceti lety. Tehdy hospodáři spali na vrstveném seně a druhý den se budili plni energie. Jedinečné jsou i procedury s kosodřevinou, jejíž olej povzbuzuje krevní oběh a pečuje o pleť.

Foto: Radek Malina, Právo

Cyklisté v centur Bolzana v době, kdy do města nesmí auta.

Typická pro zdejší oblast je rovněž jablečná lázeň uvolňující kůži, svaly a působící pozitivně na krevní oběh. „Stejně jako v případě lyžařských aktivit i při cyklistických akcích se držíme zásady přátelského a osobního přístupu ke každému z návštěvníků,“ říká Schwazer v připomínce faktu, že prakticky každý hotel disponuje úschovnou kol, velká řada ubytovacích kapacit už nabízí i jejich čištění.

Samozřejmostí je možnost najmout si průvodce (od 20 eur na půl dne), stejně jako půjčení kola přímo na místě či stále populárnějšího e-biku.

Cyklistické top akce
Bolzano patří cyklistůmJednou za rok, 24. září, se stotisícové město zcela uzavře pro automobilovou dopravu a do ulic smějí jen cyklisté. Jedinečný zážitek vyšperkuje promenáda historických bicyklů historickým centrem. Za návštěvu pak stojí zdejší archeologické muzeum, kde je umístěna slavná ledovcová mumie Ötzi. Ten byl nalezen v roce 1991 v údolí Schnalstal v neporušeném oděvu, s výbavou a se stopami po boji.Vinařská stezka Jedinečný zážitek v podobě projížďky vinicemi vyšperkují ochutnávky vynikajícího vína z Jižního Tyrolska. V údolích je množství originálních vinařství, od nejmenších po největší. Všude jsou k cyklistům vstřícní. Dopřát si můžete jednu sklenku v každém vinařství nebo se prostě můžete usadit v tom, kde vám nejvíce zachutná. Doporučit lze například vinařství Hofstätter. Dolomiti SuperbikeTři víkendy slibující epické cyklistické zážitky. Nejprve 18. června Dolomity Bike Day. Z Alta Badie vyrazí cyklisté směr Arabba, na jednapadesát kilometrů s převýšením 1290 metrů po uzavřených silnicích středem oblasti zařazené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.Trasa je součástí etapy Giro d’Italia. Následně 25. června Sella Ronda Bike Day, okružní jízda kolem masívu Sella na silničním kole na silnicích uzavřených pro motoristy a 8. července Dolomitský MTB maratón pro širokou veřejnost (113 km/60 km/Junior Trophy).

Jak se tam dostat?

Nejrychlejší způsob přepravy je autem přes Německo, z Moravy jen přes Rakousko, kde je nezbytná místní dálniční známka (8,90 eura), kolem Innsbrucku a Brennerským průsmykem (za osobní auto 9 eur) do Itálie. Tam se za dálnici platí podle ujetých kilometrů, přibližně 8 eur za 100 km. Následně pak podle itineráře do místa startu trasy.

Existuje rovněž možnost cestovat letecky do Milána, Verony či Innsbrucku a následně autobusem či vlakem do vybraného střediska.

www stránky

suedtirol.info/cs/

dolomitisuperbike.com/

dolomitebiking.com

sellarondabikeday.com

sellarondahero.com

stelviopark.bz.it

Reklama

Výběr článků

Načítám