Hlavní obsah

Plavba Baťovým kanálem nabízí netradiční pohledy na okolí řeky Moravy

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste se nabažili cyklistických výletů a pěších túr a pátráte po něčem nevšedním? Vydejte se na jihovýchod Moravy zdolat Baťův kanál. Unikátní vodní cesta nemá v republice obdobu. To, co nabízí, určitě nezažijete při klasické vodácké výpravě. Třeba několikadenní výlet vypůjčeným hausbótem.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Nechte se zvolna unášet romantickou lužní krajinou a kochejte se neporušenou přírodou.

Článek

Na počátku existence tohoto nevšedního vodního díla byly sny místních obyvatel o propojení Dunaje, Odry a Labe a snahy o zlepšení hladiny spodních vod po regulacích řeky Moravy. Když se k tomu přidala potřeba obuvnické firmy Baťa levně dopravovat lignit do továren, zrodil se v letech 1934 až 1938 vnitrozemský průplav, zčásti využívající přirozený tok řeky Moravy a zčásti vedený uměle vyhloubenými koryty.

Protože se o výstavbu zasloužil Jan Baťa, vžil se název Baťův kanál. Do druhé světové války dosáhl délky 52 kilometrů a umožňoval plavbu z Otrokovic na Zlínsku do Rohatce (Hodonínsko). Po válce se vodní cesta dále nerozšiřovala a o deset let později na ní plavba zcela ustala.

Na počátku 90. let se o oživení provozu zasloužily obce ležící na břehu, které zanedbaný kanál postupně zrekonstruovaly. Dnes slouží jen turistickým účelům. Sjízdných je 60 kilometrů z Otrokovic ke Strážnici. Výškové rozdíly vyrovnává třináct funkčních zdymadel.

Možností, jak sjet Baťův kanál, je více. Bez nutnosti jakýchkoli vstupních povolení i poplatků se můžete svézt vlastním plavidlem. Na březích se nabízí několik přístavů i přístavišť, v nichž loď spustíte na hladinu (někde může být využití sjezdu zpoplatněno).

Mnohde je možné loď zakotvit a u přístavu kempovat, případně vyrazit na výlet do okolí. Pokud nemáte vlastní loď, můžete si pronajmout motorový člun nebo kánoi v některé z deseti půjčoven. Lahůdkou je příležitost vyrazit na dobrodružný vícedenní výlet s rodinou či přáteli v zapůjčeném hausbótu, na který lze nalodit i kola.

Obecně se pro samotné proplutí celé trasy kanálu volným tempem doporučuje rezervovat si nejméně dva až tři dny. Vedle menších člunů brázdí Baťův kanál i větší výletní lodi, plující na pravidelných trasách.

O výlety na hausbótu je velký zájem

V současnosti provozovatelé nabízejí plavby mezi Veselím nad Moravou a Strážnicí, Spytihněví, Napajedly a Otrokovicemi, Strážnicí a Petrovem, Hodonínem a Rohatcem a okolo Hodonína. Výletní lodi pojmou desítky lidí, o výlety ale bývá velký zájem, proto je lepší si místa předem rezervovat.

Na nabídku přístavišť a půjčoven na Baťově kanálu se postupně nabalila řada turistických programů, takže tu dnes najdete vedle aktivit na vodě také další zábavu. Plavbu lze spojit s návaznými cyklovýlety, s návštěvou vinných sklepů, historických měst a naučných stezek, po vlastní ose i s průvodcem. Především vás ale čeká mimořádná příležitost nechat se zvolna unášet romantickou lužní krajinou a kochat se neporušenou přírodou.

Plavby na Slovensko

Od této sezóny nabízí Baťův kanál několik novinek. K dispozici jsou dvě nová přístaviště – v Napajedlích na Zlínsku a v Kostelanech nad Moravou na Uherskohradišťsku. Během léta mají být dokončena ještě dvě další v Uherském Hradišti a v Rohatci kolonii.

Všude budou zastavovat pravidelné lodní výletní linky. Ještě během sezóny dozná změn síť cyklostezek vedených podél kanálu. Mezi Kroměříží a Střížovicemi bude dokončena 5 kilometrů dlouhá cyklostezka s asfaltovým povrchem vhodným i pro in-line brusle, stejná stavba vyroste na 7 kilometrů dlouhém úseku mezi Otrokovicemi a Babicemi.

Provozovatelé půjčoven lodí připravili pro tuto sezónu několik nových hausbótů. V Kroměříži je k mání plavidlo s ryze solárním pohonem, ve Spytihněvi a v Uherském Hradišti zase nový špičkově vybavený prostorný hausbót s oddělenými ložnicemi, vybavenou kuchyní, sprchovým koutem a splachovací toaletou.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Baťův kanál zasahuje do Zlínského a Jihomoravského kraje, z větších měst protíná Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště, Veselí nad Moravou, Uherský Ostroh či Hodonín. Počet měst a obcí, v nichž jsou přístavy a přístaviště, se rok od roku rozrůstá. V jednotlivých místech vás ke kanálu přivedou směrové ukazatele umístěné viditelně u silnic. Plavební sezóna začíná 1. května a končí 28. října.

PODMÍNKY PLAVBY

Plavba po Baťově kanálu má jen minimální omezení. K řízení půjčené lodi stačí věk nad 18 let. Lodi jsou snadno ovladatelné, k jejich zvládnutí stačí krátké proškolení personálem. Na umělých úsecích je povolena rychlost maximálně 5 kilometrů za hodinu. Při vyšší by totiž vlny způsobily erozi břehů. U vlastního plavidla je nutné brát v úvahu parametry kanálu. Je hluboký průměrně 1,5 metru, loď by tedy neměla mít ponor větší než 80 centimetrů. Aby se vešla do plavební komory, nesmí být širší než 5 metrů.

PŮJČENÍ LODÍ

Půjčovné se pohybuje v řádu stokorun. Například ve Spytihněvi zaplatíte za pětimístný motorový člun dle sezóny 250 až 390 korun za hodinu, půlden vyjde na 700 až 950 korun. Půjčovné hausbótů na prodloužený víkend (pátek–neděle) začíná na čtyřech tisících korunách. Proplouvání plavebními komorami je zdarma.

UBYTOVÁNÍ, JÍDLO

Očekávejte obvyklé „přírodní“ podmínky v duchu vodáckých kempů. U přístavů bývá zázemí v podobě bufetů a hospůdek, sociálního zařízení se sprchou, zatím ne všude jsou k dispozici elektrické přípojky. Je možné si objednat občerstvení či jídlo přímo na loď, nabízejí to od loňska kulinární plavby. Tip na chutnou večeři: na rejdě ve Spytihněvi jsou po celou sezónu v nabídce grilované ryby, otevřeno je denně až do večerních hodin.

INFORMACE

Informace o možnostech turistiky na Baťově kanálu a v jeho okolí i o provozu na vodní cestě včetně aktuálních údajů o splavnosti jsou dostupné na www.batacanal. cz. Můžete také kontaktovat informační centrum Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou – telefonní číslo 518 325 330, e-mail abk@ba tacanal.cz. Informace o zajímavostech Slovácka na www.sl vacko.cz. K dispozici jsou dvě nová přístaviště – v Napajedlích na Zlínsku a Kostelanech nad Moravou na Uherskohradišťsku 

Pravidelné linky na Baťově kanále doplnila jedna mezinárodní – z přístavu Skalica na slovenském břehu je možné se plavit do Strážnice a zpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám