Hlavní obsah

Picassovo muzeum v Paříži znovu otevře. Nabídne víc prostoru i děl

Picassovo muzeum v Paříži patřilo mezi velké turistické magnety francouzské metropole. Nyní po pěti letech opět obnovuje provoz. Renovace, kvůli níž muzeum v roce 2009 zavřelo, měla původně trvat jen něco málo přes dva roky. Nakonec se ale prodloužila nejen doba uzavření, ale stouply také náklady.

Foto: Profimedia.cz

Pařížské Musée Picasso je zaměřené výhradně na dílo Pabla Picassa.

Článek

Picassovo muzeum se má znovu otevřít pro veřejnost letos v červnu. Díky renovaci se prostor pro expozice téměř zdvojnásobil, což umožní kurátorům plně využít možností sbírky.

Přestože muzeum, poprvé otevřené v roce 1985, vlastní asi 5000 Picassových děl, kvůli nedostatku prostoru před renovací mohlo vystavovat jen malý zlomek z nich. Před uzavřením ho ročně navštívilo asi půl miliónu lidí, z nichž 65 procent tvořili zahraniční turisté.

Zajímavost: Konečný účet za obnovu barokní budovy ze 17. století v pařížské historické čtvrti Marais vystoupal na 52 miliónů eur (asi 1,42 miliardy korun).

Počet návštěvníků by nyní mohl vzrůst, protože kromě zvětšení prostoru pro exponáty se rozšířila také kapacita muzea pro návštěvníky. Dříve uvnitř nesmělo být víc než 380 lidí najednou, od nynějška se limit posune na 650. Roční návštěvnost by tak mohla vzrůst na 850 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám