Hlavní obsah

Phuket se oklepal z přírodních katastrof a má rekordní návštěvnost

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2004 thajský Phuket zdevastovalo tsunami. Exotickému ostrovu katastrofa ublížila jak z hlediska krajiny, tak ekonomiky. Po 14 letech se situace konečně obrátila. Vlastně mnohem víc než to. Největší thajský ostrov má rekordní návštěvnost, loni na něj zavítalo přes 8,4 miliónu lidí. Místní ale neusínají na vavřínech, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajský ostrov Phuket navštívil rekordní počet turistůVideo: AP

 
Článek

Po ničivém tsunami, při němž zemřelo na 250 lidí, byly zničeny prakticky všechny pláže na západním pobřeží ostrova. Drasticky tak klesla návštěvnost ze zhruba tří miliónů na 1,3 miliónu turistů. Po 14 letech se ale situace obrátila k lepšímu, protože exotický ráj trhá v návštěvnosti nové rekordy. Luxusní hotelové řetězce tam otevírají své pobočky a zvyšují tak prestiž ostrova.

Phuket, který v minulosti žil především z rybaření a hornictví, nyní plně spoléhá na turismus, stal se navíc celoroční destinací — množství návštěvníků na ostrov míří i mimo hlavní sezónu. Láká je tam kombinace krásných pláží, scenérií, jídla, ale i tradiční kultury. Ulice ožívají i díky festivalům.

Číňané hodně utrácejí

Nejvíce návštěvníků je z Číny. „V minulosti k nám jezdili především turisté z Evropy, Austrálie a Ameriky, kteří chtěli strávit dovolenou odpočíváním na plážích. Nyní jsou dominantní skupinou Číňané, tvoří asi polovinu z celkového počtu hostů,“ tvrdí manažer jedné z místních restaurací Wiwan Bumrungwong.

Po celém ostrově se také staví nejrůznější zařízení. Hotely rozšiřují svoje kapacity a cílí více na turisty, kteří přijedou na kratší dobu, ale zase víc utratí. „Myslím, že Thajsko je skvělou destinací pro hodně lidí z celého světa, a Phuket obzvlášť,“ tvrdí výkonný ředitel jednoho z lokálních resortů Jumpol Hiran. Číňané jsou podle něj právě jednou ze skupin, která hodně utrácí a která posouvá standardy na Phuketu výš.

Podle Billa Barneta, ředitele organizace C9 Hotelworks, která na ostrově monitoruje turismus, vše naznačuje tomu, že počty návštěvníků budou i nadále růst. Phuket by tak měl svůj dosavadní rekord opětovně pokořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám