Hlavní obsah

Pět míst, která na Šumavě nesmíte minout

Novinky, jky

Léto je tu, vysoké teploty doslova ťukají na dveře a jedna z nejkrásnějších končin České republiky, Šumava, doslova vybízí k návštěvě. Právě toto období je zde totiž vskutku výjimečné tím, že tu není teplo pouze otužilým lidem. Ano, Šumava je krásná, ale krapet drsná a chladná. Proto je právě léto ideálním obdobím k objevování zdejších krás, aniž byste si odnesli nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Na Šumavě toho je k vidění mnoho. Pohled do krajiny z vrcholu Špičák.

Článek

1. Rabí

Nemusí to být na první pohled zvenku patrné, ale Rabí je největší hradní zříceninou nejen na Šumavě, ale v celé České republice. Středověký hrad s románskými základy se zapsal do našich myslí zejména tím, že při dobývání tohoto hradu přišel Jan Žižka o své druhé oko.

Dnes zde v letním období často baví děti kejklíři a nejrůznější folkové kapely či středověké bitvy. Během prohlídky nejspodnějšího podlaží hradního sklepení se setkáte s přírodní krápníkovou výzdobou a prohlédnete si také expozici české speciality – kachlí.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Rabí.

2. Kašperk

Nejvýše položený královský hrad Česka se rozhlíží do krajiny z nadmořské výšky 886 m n. m. a je na Šumavě vidět z pořádné dálky. Kastelán Kašperku je proslulý tím, že pravidelně vymýšlí inovativní prohlídky hradu, a navíc v létě hrává na nádvoří i divadlo.

Pokud jste akčnější typ a usrkávání medoviny při sledování rodinného představení není šálek vašeho čaje, vydejte se na Pustý hrádek – nedalekou hromadu kamení, která je pozůstatkem menšího hradu. Naskytne se vám odsud úžasný výhled do krajiny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled do okolní krajiny z nejvyššího podlaží věže na hradě Kašperk

3. Bílá strž

Nejvyšší vodopád na české straně Šumavy, to je vodopád Bílá strž, jehož kaskády mají celkovou výšku zhruba 13 metrů. Přímo nad samotným vodopádem byla zbudována vyhlídková terasa, která turistům umožňuje ničím nerušený pohled na tento kouzelný výjev. K samotnému vodopádu se nesmí – snahou je totiž chránit původní podobu této působivé lokality.

Nejkrásnější vodopády České republiky aneb Několik tipů na hezký výlet do přírody

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Vodopád Bílá strž

4. Švihov

Mezi filmaři velmi populární hrad s opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby. Založen byl roku 1480 a dokončen přesně o devět let později. V roce 1972 se zde natáčela dodnes legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Zdejší lokalita je velmi oblíbená mezi cyklisty a samotná návštěva hradu bývá již jen jakousi třešničkou na dortu.

Foto: Profimedia.cz

Švihov

4. Vrcholek Pancíř

Máte rádi úchvatné výhledy do okolí? Tak pokud už se vám snad omrzel ten, který nabízí hrad Kašperk, můžete zvážit výlet na vrchol Pancíř, který se tyčí do nadmořské výšky 1214 metrů nad mořem. Stojí zde navíc turistická chata s menší rozhlednou.

Foto: Profimedia.cz

Horská chata Pancíř s rozhlednou

Nejenže je odsud vidět krásně do přilehlého Bavorska, ale za dobré viditelnosti můžete dohlédnout až do Alp. Dostat se sem můžete jak pěšky, na kole, tak i lanovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám