Hlavní obsah

Pět míst, která musíte vidět na Krétě

Největší řecký ostrov Kréta je evergreenem letních dovolených. Kromě poutavé historie napěchované antickými reky a mýty nabízí i dlouhé písčité pláže, mezi nimiž figuruje i jedna z nejlepších letošních. Inspirujte se naším výběrem pěti míst, která byste neměli na Krétě minout.

Foto: Profimedia.cz

Kréta je svou krajinou rozmanitá.

Článek

1. Palác Knóssos

Pozůstatky mínojského paláce Knóssos jsou bezesporu nejznámější památkou Kréty. Jde o největší archeologickou lokalitu na ostrově, kde bývá tradičně velmi rušno a plno. Druhé léto ve stínu pandemie ovšem znamená i méně turistů, tedy velmi příhodnou dobu k návštěvě.

Bulharsko je v módě. Nadchne plážemi i řadou památek

Cestování

Z Knóssu, který býval centrem vyspělé mínojské civilizace, dnes už mnoho nezbývá. Palác, jehož stáří sahá až do 19. století před naším letopočtem, je však dějištěm jedné z nejznámějších řeckých bájí o Minotaurovi, bytosti s napůl býčím a napůl lidských tělem.

Foto: Profimedia.cz

Palác Knóssos je nejvýznamnější krétskou památkou.

Právě tady se měla nestvůra zrodit, aby ji následně nechal král Mínos uvěznit ve slavném Labyrintu. Jeho stavitel Daidalos se synem Ikarem následně uprchli z Kréty na umělých perutích. Jak to s Ikarem, který se vznesl až příliš blízko Slunci dopadlo, asi není třeba připomínat.

2. Nejlepší a nejrůžovější pláž Elafonissi

Že jsou pláže a moře asi hlavním důvodem návštěvy Kréty, je takřka bez diskuzí. A na ostrově je rozhodně z čeho vybírat, protože krásných a malebných míst, kde s sebou můžete plácnout, je nespočet.

Foto: Profimedia.cz

Růžová pláž Elafonissi letos figuruje v žebříčku těch nejlepších na světě.

Na jihozápadním cípu Kréty najdete například pláž Elafonissi, která se letos řadí k těm nejlepším na světě. Získala hezké 24. místo v rámci cen Travellers‘ Choice portálu TripAdvisor z celkových 25. Pláž je navíc proslulá růžově zbarveným pískem, který je přísně zakázáno odnášet a odvážet ze země jako suvenýr. Vzhledem k popularitě Elafonissi ale neočekávejte prázdno, spíše naopak.

3. Rokle Samaria

Pokud chcete poznat i trochu odlišnou stránku Kréty, vypravte se do hor. A nenechte se zmást příjemným středomořským rázem ostrova, nejvyšší vrchol Idi měří 2456 metrů a v zimě tu leží i docela bohatá sněhová nadílka.

V mnohem nižších polohách leží krásná skalnatá soutěska Samaria, která je se svou délkou 16 kilometrů vůbec nejdelší v Evropě. Jinak než pěšky ji nelze zdolat, cesta trvá několik hodin, záleží na fyzické zdatnosti. Rokle je součástí stejnojmenného národního parku a je pojmenovaná po vesnici, která v oblasti bývala, ale po roce 1962 takřka zanikla. Zbylo z ní jen několik málo domů.

Foto: Profimedia.cz

Samaria je nejdelší evropskou soutěskou.

4. Město Chania

Pokud se budete nacházet spíše na západní straně ostrova, vypravte se v podvečer na průzkum Chanie, druhého největšího města Kréty, které bylo až do roku 1972 městem hlavním, než ho na této pozici vystřídal Heraklion.

Kromě spletitých uliček s obchůdky, restauracemi a sytě růžovými bugenvileami, můžete obdivovat třeba starý benátský přístav, který vznikl ve 14. století. Jak už název napovídá, postavili ho Benátčané jako místo pro obchodování. Lemují ho asi tři kilometry hradeb, těm dominuje kamenná pevnost Firkas, z jejíhož ochozu se můžete kochat výhledem na město.

Foto: Profimedia.cz

Itálie, nebo Řecko? Přístav ve městě Chania postavili Benátčané.

5. Akvárium Aquaworld

Pokud cestujete na Krétu s dětmi, jistě vezmete za vděk také atrakcemi, které zaujmou právě i ty nejmenší. Vhodným místem tak může být Akvárium Aquaworld v Heraklionu, které otevřelo už v roce 1995 a je tak nejstarším na ostrově. Prohlédnout si zde můžete lokální mořské živočichy, ale také nejrůznější plazy, včetně hadů, leguánů, chameleonů a dalších ještěrů. Ti samozřejmě nejsou ryze místní.

Krásy Egypta můžete obdivovat na souši i pod mořskou hladinou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám