Hlavní obsah

Peking zasáhne proti poškozování Velké čínské zdi

Peking

Vláda v Pekingu připravila opatření, která mají zabránit, aby turisté či místní obyvatelé rozebírali nebo jinak poškozovali Velkou čínskou zeď, jednu z největších památek v Číně. Informoval o tom v pátek server deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Velká čínská zeď

Článek

Velká čínská zeď je zařazena na seznam takzvaných nových sedmi divů světa. Státní představitelé budou provádět pravidelné inspekce a namátkové kontroly po celé délce zdi. Chtějí tak ověřovat, zda místní úřady dodržují opatření k ochraně památky, která Peking zavedl před deseti lety.

Velkou čínskou zeď poškozuje vítr a déšť, ale i chování okolních obyvatel a turistů. Čínští venkované z přilehlých oblastí z památky běžně kradou cihly a desky, které používají jako stavební materiál nebo je prodávají turistům. Některé nejhojněji navštěvované části zdi jsou pomalovány graffiti.

Velká čínská zeď měří asi 21 000 kilometrů a prochází 15 provinciemi Číny. V roce 1987 byla přidána na seznam kulturního dědictví UNESCO.

V roce 2007 lidé z celého světa hlasováním rozhodli, že bude zařazena na neoficiální seznam takzvaných nových sedmi divů světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám