Hlavní obsah

Pařížská mincovna představuje veřejnosti přes tisíc let staré poklady

Novinky, mšv

Přes tisíc let vyráběla mince Pařížská mincovna. Ale nyní se vůbec poprvé otevírá veřejnosti, aby odhalila poklady, které ukrývá. Návštěvníci se tak budou moci projít historií výroby kovových peněz od dob krále Kroisa, jenž jako první nechal razit mince coby platidlo, až po euro. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížská mincovna ukazuje po 1000 letech existence své pokladyVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli se hlavní výroba mincí přesunula do jihozápadní Francie, v továrně na březích Seiny se stále vyrábějí mince jako součást sběratelských edic. Pracuje na nich kolem 150 řemeslníků, kterým budou moci návštěvníci nahlédnout pod ruce. Kromě toho bude součástí i muzejní expozice, kde budou vystaveny kdysi ztracené poklady, artefakty, ale hlavně ohromná sbírka mincí.

Pařížská razírna je navíc považována za nejstarší továrnu ve francouzské metropoli, podle agentury Reuters se v této oblasti mince vyráběly už od roku 864. Podle jejího současného ředitele je nově otevřená muzejní expozice unikátní svým rozsahem, který má záběr do opravdu hluboké historie až po současnost.

Nejstarší předměty ve sbírce totiž sahají až do dob lýdského krále Kroisa, který žil v období 7. a 6. století před naším letopočtem, a který byl navíc prvním panovníkem, jenž zavedl mince jako platidlo. Kromě toho budou moci návštěvníci z vyvýšených platforem zhlédnout stroje, které se na ražbu používají dnes. Lákadlem mají být i poklady, které byly nalezeny na ztroskotaných lodích.

Reklama

Výběr článků

Načítám