Hlavní obsah

Paříž Karibiku? Havana se pyšní vlastní Eiffelovkou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebná architektura, umělecká scéna a pulzující noční život. Pro všechny tyto aspekty se Havaně kdysi začalo přezdívat Paříž Karibiku. Nyní kubánská metropole dostala i svou vlastní Eiffelovku, i když o poznání menší. Vyrobil ji místní kovář a vystavena je v jedné ze čtvrtí města, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Havaně vyrostla EiffelovkaVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřmetrová replika Eiffelovy věže nyní osvětluje jindy spoře nasvícenou rezidenční čtvrť Arroyo Naranjo. Zmenšenina pařížské dominanty je dílem 52letého Jorgeho Enriqua Salgada, který je sice účetní, ale kovářskému umění se naučil od svého otce. Přestože na vlastní oči Eiffelovku nikdy nespatřil, viděl ji na mnoha fotografiích a ve filmech.

Původně měla replika sloužit jako anténa pro chycení signálu na wi-fi, ta nakonec na modelu vůbec není, aby nekazila estetiku. „Bylo by skvělé živit se jen tímhle, mám rád práci se železem od dětství. Učil jsem se od táty, ale nikdy jsem neměl v plánu to dělat, protože jsem studoval účetnictví,“ vysvětlil Salgado.

Začne vyrábět i menší

Materiál na výrobu věže muž z části posbíral a zčásti vykoupil, ale měl omezené možnosti. Na Kubě je podle něj občas velmi složité sehnat materiál na výrobu čehokoli. Replika Eiffelovky se ale v sousedství hned stala hitem i díky osvětlení, které vychází z originálu a které přitáhlo zvědavce z celé čtvrti.

„Spousta lidí, kteří se přišli na repliku podívat, v Paříži byla a prý obě věže vypadají docela podobně. Ta moje se ale s originálem samozřejmě nedá srovnávat, původní Eiffelovka je hora oceli. Já ji bohužel viděl jen na fotografiích a ve filmech,“ řekl muž.

Salgada prý zájem o Eiffelovku těší a začne vyrábět i mnohem menší repliky, které chce prodávat, aby si přivydělal.

Reklama

Výběr článků

Načítám