Hlavní obsah

Pardubický zámek mimořádně otevře hlásku

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Hláska pardubického zámku, připomínající vztyčený prst, je mnoho let nepřístupná pro veřejnost a otevírá se jen výjimečně a na několik hodin. Teď poprvé, paradoxně díky rekonstrukci zámku, se stane veřejně a dlouhodobě přístupnou.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hláska pardubického zámku bude dlouhodobě přístupná.

Článek

„Zájemci mohou stále ještě zavítat do expozic archeologie a historie města, ale přístup bude možný jen přes schodiště v hlásce. Rozhodli jsme se proto návštěvníkům nabídnout vyhlídku z ní. Od 3. března tak mohou vystoupat 172 schodů za výhledem na Pardubice, Kunětickou horu a v případě dobré viditelnosti i na úbočí Železných a Orlických hor,“ řekl Právu Tomáš Libánek.

Nižší podlaží hlásky slouží jako depozitáře zoologie, paleontologie, ornitologie a textilu, její součástí je i část expozice archeologie. „Ačkoliv je hláska o pár metrů nižší než Zelená brána, byla vybudována stejně jako zámek na navážce a vyhlídka se nachází o něco výš,“ upřesňuje Libánek.

Původní tvrz ani vodní hrad neměly dominantní konstrukci věže. Hlavní budovou byl palác na místě dnešního severního křídla zámku. Až Vilém z Pernštejna nechal vybudovat hodinovou věž v severovýchodní části, dále severovýchodní bašty a na západní straně stavbu budoucí hlásky s točitým schodištěm. Tato stavba však převyšovala prostor severního křídla pouze střechou.

Zámek Pardubice se chystá k oslavě rodu Pernštejnů

Cestování

Definitivní podobu získala až po tom, co Pernštejnové v roce 1560 prodali Pardubice Královské komoře – při úpravách stavitele Ulrika Aostalliho de Sala na konci 16. století, kdy zámek získal přibližně současnou podobu. Věž měla sloužit jako dominanta objektu, byla věží hlásnou, z níž se kontrolovalo okolí a hlásilo případné nebezpečí, například příchod nepřátelských vojsk. Hláska pardubického zámku je 50 metrů vysoká, má osm podlaží a vede na ni 172 schodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám