Hlavní obsah

Památky očekávají v létě méně lidí

Právo, Aleš Pelikán

Méně návštěvníků očekávají správci památek v Ústeckém kraji. Důvodem budou hlavně opatření kvůli šíření koronaviru, na prohlídky totiž může ve skupině jít méně lidí, než je běžné. Zrušena byla také řada akcí s velkou návštěvností.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zámek v Benešově nad Ploučnicí.

Článek

Památkářům začala kvůli opatřením sezona s dvouměsíčním zpožděním, milionové ztráty tak památky nabraly již nyní. V případě zájmu návštěvníků by se sezona mohla na památkách na podzim o měsíc prodloužit.

Do památek se zatím lidé nehrnou, mnohým vadí roušky a hlídání rozestupů. Roušky vadí i průvodcům.

Omezené prostory

„Provádět s rouškami se nedá, je to tragédie,“ tvrdí mnozí. Dalším důvodem nižší návštěvnosti jsou omezené prostory. Počet lidí ve skupině museli kasteláni stanovit s ohledem na velikost místností, kde se provádí výklad. Například na zámku v Benešově nad Ploučnicí zatím vůbec není otevřený Dolní zámek, místnosti jsou tam tak malé, že by opatření vůbec nešlo dodržet.

„Máme aktuálně zpřístupněný pouze Horní zámek v kapacitě devět lidí na prohlídku,“ řekla Miluše Kristková z benešovského zámku. Podobná situace panuje i v dalších zámcích ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji. Například v Duchcově na Teplicku může na prohlídku najednou 14 lidí. „S průvodci jsme se museli shodnout, kde bude výklad,“ řekla kastelánka duchcovského zámku Lucie Šťastná.

Na některých zámcích jsou skupiny po pěti, maximální počet lidí ve skupině je 19. Tolik lidí může na prohlídku například na zámek Jezeří na Mostecku nebo v Libochovicích.

Zatímco do vnitřních prostor zámků se lidem s rouškou tolik nechce, ve venkovních prostorech, jako jsou parky, kde mohou být lidé bez roušky, bývá plno.

Nižší návštěvnost na památkách je i kvůli zrušeným zájezdům, například škol nebo seniorů, kterých bývá nejvíce právě v červnu. Zrušeny jsou také plánované velké letní akce.

„Propad už nedoženeme. Za dobu, kdy bylo zavřeno, jsme přišli na památkách ve správě NPÚ v Ústeckém kraji o čtvrtinu návštěvnosti, což představuje ztrátu zhruba čtyř milionů korun,“ řekl ředitel Územní památkové správy v Praze Národního památkového ústavu (NPÚ) Dušan Michelfeit.

Hradozámecká noc

Návštěvníkům kasteláni doporučují dopředu se na prohlídky objednat. Zatímco jarmarky a trhy se na nádvořích letos neuskuteční vůbec nebo v omezené míře, konat se bude poslední sobotu v srpnu Hradozámecká noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám