Hlavní obsah

Památkáři v Kunštátě objevili rytířský komiks

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní středověké nástěnné malby objevili památkáři v jedné z komnat zámku v Kunštátě na Blanensku, která byla před staletími součástí původního kunštátského hradu. Přirovnávají je k rytířskému komiksu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kastelán Radim Štěpán ukazuje nově objevené rytířské malby, které byly po léta ukryty pod barokní omítkou.

Článek

Malby jsou na čtyřech zdech a zobrazují zhruba sto postav. Patrně by měly vyobrazovat ideál rytířství. Neznámý autor je nejspíš vytvořil na motivy legendy o vévodovi Arnoštovi z 11. století. Výjevy byly léta překryty běžnou omítkou.

Malby zachycují rytíře na bitevním poli, při setkání s panovníkem i s dámou jeho srdce. Z některých scén se zachovaly jen fragmenty. Památkáři jsou přesvědčeni, že dílo vzniklo v první polovině 14. století na objednávku pro majitele kunštátského panství Gerharda z Kunštátu. Nebyl jen tak obyčejným rytířem. Za dob, kdy byl pozdější slavný císař Karel IV. moravským markrabětem, byl jeho komorníkem, a tedy také prvním rytířem Moravy.

Zrestaurování maleb, které jsou umístěny nad sebou ve čtyřech řadách, trvalo čtyřem odborníkům zhruba rok a přišlo na milión korun. Výjevy nejsou fresky, tedy malby vytvořené na mokrém podkladu, ale jsou vyrobeny technikou secco – jde o malbu na suchou omítku. Do barev se tehdy mimo jiné přidával pro zvýšení jejich odolnosti tvaroh.

„Kolem tohoto díla je ještě mnoho otazníků. Pokusíme se ještě zjistit, co přesně by měl náš rytířský komiks znázorňovat,“ řekl Právu kunštátský kastelán Radim Štěpán. Zdůraznil, že podobný objev se nepodařil v Česku již dlouhá desetiletí. Rytířský nástěnný epos si budou moci zájemci prohlédnout při návštěvě zámku již od letošního června.

Reklama

Výběr článků

Načítám