Hlavní obsah

Oni nás znají, my je ne aneb Sedm důvodů, proč srovnat skóre

Novinky, Taťána Marenčíková (Santiago)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile je pro značnou část Čechů velkou neznámou. O to překvapivější je fakt, že většina jeho obyvatel nejenže zná Českou republiku, ale z rukávu sype pochvaly na historickou Prahu, národní umělce a skvělé pivo. Často na základě osobní zkušenosti. Jaké tedy mají Češi důvody k návštěvě pulzující jihoamerické metropole?

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Santiago de Chile je moderní metropole obklopená velehorami.

Článek

1. Bezpečnost především

Chile je nejvyspělejší zemí Jižní Ameriky a totéž lze říct i o jeho hlavním městě. Je asi o čtvrtinu rozlehlejší než Praha a žije v něm skoro pětkrát více obyvatel. Země je také vzhledem ke standardům kontinentu velmi bezpečnou, neoperují v ní totiž žádné drogové kartely.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na elektroniku a cennosti buďte opatrní jako v každém jiném velkoměstě, ale Santiago je oproti sousedním zemím velmi bezpečné.

Andy obklopující město navíc nepřeletí komáři nakažení virem zika, horečkou dengue, žlutou zimnicí ani malárií, které se v různé míře vyskytují v okolních zemích. To vše činí Chile s největším letištěm v Santiagu ideální destinací pro seznámení se s Jižní Amerikou v tom nejbezpečnějším možném balení.

2. Skvělé víno

Víno je samo o sobě důvodem, proč do země zavítá značná část cestovatelů. Díky skvělým klimatickým podmínkám totiž zdejší mok, v němž má být pravda, patří mezi nejlepší na světě. Je také vývozním produktem číslo jedna. Překvapivě působí informace, že pouze deset procent z ohromného množství zůstává v Chile, zejména v Santiagu, a zbytek jde na vývoz. „Zdejší lidé pijí spíš pivo. Většina si totiž myslí, že víno způsobuje alkoholismus,“ vysvětluje průvodce s příznačným jménem Santiago.

Foto: Taťána Marenčíková

Ochutnávka vín je Santiagu jednou z nejoblíbenějších turistických kratochvílí.

Pokud nemáte čas projíždět vinice rozeseté po geograficky velmi rozlehlé zemi, nezoufejte. Mnoho podniků a zážitkových agentur se v hlavním městě specializuje na ochutnávky se someliérem a tím nejlepším napříč tisíci kilometrů se tak můžete pohodlně „propít“ za pár hodin. Zejména příznivci hlubokých červených vín by těžko hledali lepší destinaci.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Concha y Toro je největším vinařstvím v Chile.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ďáblův sklep, jehož má vinařství ve znaku, seznámí návštěvnky s legendou.

Pokud máte alespoň tři hodiny, zajeďte se podívat i do největšího vinařství v Chile a jednoho z největších na světě - Concha y Toro na okraji Santiaga. Vyjma lahodného vína s nezvykle kouřovým akcentem zde totiž můžete zahlédnout samotného ďábla, který se objevuje v nejstarším sklepě opředeném legendou, jehož má vinařství ve znaku.

3. To nejlepší ovoce

Možná jste si někdy na krabičce s malinami či borůvkami všimli nenápadného označení „země původu: Chile“. Ovoce je totiž druhým největším vývozním artiklem země. Prim dále hrají jahody, citrusy, avokáda a samozřejmě vinná réva. Daří se zde i ořechům a z exotických plodin jsou Chilané obzvláště pyšní na skvělou guavu a mochyni, známou spíš pod označením physalis.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Městské trhy by byla škoda vynechat.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ochutnejte hroznového víno.

Trhy v Santiagu byste si proto rozhodně neměli nechat ujít. Moc čerstvější už ovoce totiž být nemůže a chutí, které při převozu do středu Evropy prostě nelze docílit, budete příjemně překvapeni. Typický mumraj trhovců sekajících saláty mačetami, všudypřítomné čtyřnohé zvířeny a celé škály barevné palety plodin je pak vděčným útočištěm nejen nakupujících, ale i fotografů. Zkuste třeba tržnici La Vega Central.

4. Street art jaksepatří

Pouliční umění má ve Střední a Jižní Americe velkou tradici. A Santiago je tak trochu obrovským trojrozměrným malířským plátnem. Zdejší sprejeři navíc často čerpají z historie a místních kultur. Vyhraďte si proto čas na toulání ulicemi a obdivování fasád. Nebudete vědět, kam se dívat dřív.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jihoamerický street art je uměním v pravém slova smyslu.

5. Specifická muzea

Řekněme si to otevřeně, většina muzeí západního světa vypadá skoro stejně, opakují se známá jména a vystavují podobné exponáty. Mistry zvučných jmen samozřejmě najdete i v Santiagu. Návštěva Muzea chilského předkolumbovského umění je ale odlišným zážitkem. Sochy šamanů, mayské stély, aztécké masky nebo močická keramika nejsou předměty, které lze vidět na mnoha místech planety.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Šperky panamské kultury Veraguas

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mayská stéla v Chilském museu předkolumbovského umění

Dechberoucí exempláře předkolumbovského umění má i Andské muzeum, patřící k vinařství Santa Rita nedaleko Santiaga. Původně soukromá sbírka, evokující množstvím zlatých předmětů film Poklad na Stříbrném jezeře, je dnes volně přístupná veřejnosti.

Foto: Novinky

Muzeum paměti a lidských práv - zeď Pinochetových obětí

V Santiagu by dále byla škoda vynechat hypermoderní Muzeum paměti a lidských práv, kterému by interaktivnost mohla závidět i ta nejrenomovanější evropská zařízení. Hlavní pozornost je pochopitelně věnována Pinochetově diktatuře a u gigantické zdi s fotkami obětí budou těžko zahánět slzy i tvrdší povahy. Muzeum je přístupné zdarma.

6. Vyhlídky, které chytnou za srdce

Velkoměsto a zasněžené vrcholky hor na pozadí mrakodrapů. Obrázek, který jste už nejspíš někde zahlédli. Osobní zkušenosti se ale nic nevyrovná. Můžete si přitom vybrat z mnoha vyhlídkových bodů, odkud panorama, které se jen tak neokoukají, zhlédnout.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vyhlídkový park na kopci Santa Lucia je poměrně hlídaný, nebudí proto obavy ani po setmění.

Možnostem dominují nejvyšší budova v Jižní Americe, 300metrová Gran Torre Santiago, a kopce San Cristóbal a Santa Lucia Hill.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled na Santiago z kopce Santa Lucia

A protože Gran Torre Santiago chcete mít na snímku, asi nejlepší bezplatnou volbou je park s vyhlídkou a jménem svaté Lucie v centru města. Vyhledáván je vyjma turistů hlavně zamilovanými dvojicemi polehávajícími v trávě nebo jako vhodné místo na rodinný piknik. A nebo vyjeďte do hor kousek za město.

7. Ráj pro hipstery

Santiago, to jsou šik kavárny, bistra, bary, bleší trhy a holičství. Často jsou tematické, někde rustikální, jinde industriální, ale typicky designově vymazlené. Hodně v kurzu jsou také malé čokoládovny a zdejší mistři opravdu ví, co dělají. Zvláště ovocné čokolády, kterým je jinak většinou lepší se kvůli umělým aromatům vyhnout, vám zde nedají spát. Prostě ovocnářská velmoc.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Čokoládovnu najdete v načančanějších čtvrtích na každém rohu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Festival Vína v Santiagu

V Santiagu se také konají nezapomenutelné festivaly, v březnu jeden ze zdejších parků hostil celosvětově oblíbenou hudební akci Lollapalooza a současné české jaro (chilský podzim) je v zemi tradičně spojeno s vinařskými slavnostmi.

Tipy na cestu do Santiaga

V Zemi se platí chilskými pesy (CLP), tisíc CLP je asi 34 českých korun. V Santiagu lze vyjma trhů téměř všude využívat platební karty.

Časový posun v letním období je minus šest hodin. Roční období v Chile jsou oproti České republice naopak, naše jaro je jejich podzim apod.

Žádná speciální očkování nejsou nutná, stejně jako všude lze doporučit očkování proti žloutence.

Z Prahy se do Santiaga nejrychleji dostanete s jedním přestupem v Paříži s aerolinkami Air France. V jednom směru strávíte v letadle asi 16 hodin a ceny zpátečních letenek začínají od 16 tisíc korun.

Santiago je jedním ze dvou míst světa, odkud lze odletět na Velikonoční ostrov (náleží Chile). Cesta trvá pět až šest hodin a letenky je nutné kupovat s dostatečným předstihem. 

Restaurace jsou v hlavním městě poměrně nákladné, velmi dobře a levně se v centru můžete najíst v bistrech Holy Moly a Croq Delice.

Milovníci pálivého by měli vyzkoušet pebre. Buď čerstvé ve formě malého salátu tvořeného rajčaty, cibulí, česnekem, koriandrem, pálivými papričkami a olivovým olejem nebo ve formě rozmixované omáčky v lahvi.

Národním nápojem je koktejl Pisco sour. Míchá se z vinného destilátu Pisco, cukrového sirupu, limetové šťávy a vaječného bílku. Oblíbené je také Pisco s colou - Piscola.

Reklama

Výběr článků

Načítám