Hlavní obsah

Obří socha v Číně vyšla na miliony. Místním se ale nelíbí a bude se přesouvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhazování peněz oknem. Tak obyvatelé čínského města Ťing-čou označují veletoče kolem místní 60metrové bronzové sochy vojevůdce Kuan Jüa. Ohromná skulptura, která tu v roce 2016 vyrostla, je podle mnohých doslova ohyzdná a úřady se proto rozhodly ji za velké peníze přemístit.

Foto: Profimedia.cz

Socha vznikla v roce 2016. Od té doby nedá místním spát.

Článek

Socha je kontroverzní hned z několika důvodů. Její vybudování totiž vyšlo na zhruba 26 milionů dolarů, tedy přes půl miliardy korun. Nachází se navíc v oblasti, kde podle nařízení nesmějí stát budovy vyšší než 23 metrů. Socha tento limit takřka trojnásobně převyšuje, její konstruktéři si totiž vymohli zvláštní povolení, uvádí server Insider.

Místní obyvatelé ovšem nadšení ze sochy, která je poctou dávnému zbožštěnému vojevůdci z 2. století našeho letopočtu, nesdílejí. Podle mnohých je vizuálně odpudivá a škaredá. Za dalších 20 milionů dolarů, přes 430 milionů korun, se proto bude přesouvat.

Horentní suma přitáhla zraky úřadu zabývajícího se potíráním podvodů a korupce, který k celé kauze vydal prohlášení a doufá, že se příště při schvalování takto velkých projektů bude používat trocha rozumu. „Zbytečně se vyhodilo více než 300 milionů jüanů. Nejprve byla socha ilegálně postavena, teď se bude přesouvat,“ uvedl úřad.

Zničila vzhled města

Socha byla v roce 2016 s velkou pompou odhalena jakožto největší bronzová na světě. Už v roce 2016 se proti ní však vyslovil například centrální čínský parlament, podle nějž socha „zničila historický vzhled a kulturu města Ťing-čou“. Pro obyvatele byla socha trnem v oku, někteří pro lokální televizní stanici uvedli, že k ní nikdo ani nechodí.

Ministerstvo pro bydlení a městský rozvoj minulý prosinec proto rozhodlo o jejím přesunutí do parku Kuan Kung. Dělníci už začali s jejím postupním rozebíráním, po čínské sociální síti Weibo tak začaly kolovat fotografie ohromného kolosu bez hlavy.

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám