Hlavní obsah

OBRAZEM: Nejlepší trek je okruh kolem Annapurny

– SYDNEY

Seznam deseti nejlepších horských tras na světě sestavila internetová stránka zaměřená na dobrodružné cestování iExplore.com. Do výčtu se dostal trekking v nepálských Himalájích, v horách Spojených států, peruánských Andách i starobylá poutní cesta k hrobu svatého Jakuba ve španělském Santiagu de Compostela.

Foto: Profimedia.cz

Annapurna

Článek

Na prvním místě se umístil okruh okolo himálajské hory Annapurna (Annapurna Circuit) v Nepálu o délce 300 kilometrů, který turisty zavede do blízkosti několika nejvyšších hor světa, píše agentura Reuters.

Druhou v pořadí je stezka v Apalačském pohoří (Appalachian Trail) ve Spojených státech, kam se každoročně vypraví desítky tisíc lidí, aby ušli celou 3500 kilometrů dlouhou trať, což může trvat i několik měsíců. Další tisíce volí jen jednotlivé úseky stezky.

:. Santa Cruz Trek v Peru : Pohled z Portachuelo Passfoto: Profimedia

Trojkou v seznamu je cesta Santa Cruz (Santa Cruz Trek) v Peru. Projít jejích 50 kilometrů trvá čtyři dny a turisté zde v blízkosti zasněžených horských štítů, které patří k nejvyšším mimo Himálaje, prochází loukami s divoce rostoucími rostlinami a okolo tyrkysově zbarvených jezer.

Pochod národním parkem Kilimandžáro v africké Tanzanii se umístil na čtvrtém místě. Vedle vrcholku hory Kilimandžáro se sněhovou čepicí provedou nesčetné trasy návštěvníky skrze zdejší rokliny a strže a seznámí je s úžasným světem afrických divokých zvířat.

:. Tour of the Mont Blanc foto: Profimedia

Pětkou v pořadí je trasa v blízkosti nejvyšší hory Alp Mont Blanku (Tour de Mont Blanc) o délce 171 kilometrů, která prochází hraničním územím tří států - Francie, Itálie a Švýcarska. Za ní, na šestém místě, následuje 121 kilometrů dlouhá cesta nedotčenou a divokou přírodou pobřežní oblasti ostrova Vancouver v kanadské provincii Britská Kolumbie (West Coast Trail) s překrásnými výhledy na jeskyně, útesy, zátoky, pláže a vraky lodí.

Sedmou pozici obsadil australský zástupce Overland Track, osmdesátikilometrová trasa v národním parku hory Cradle a jezera St. Clair (Cradle Mountain - Lake St. Clair National Park) na Tasmánii, považovaný za nejlepší na celém jižním kontinentě.

:. John Muir Trail v Kaliforniifoto: Profimedia

Osmé místo patří jihoamerickému státu Chile, v jehož jižní části se nachází národní park Torres del Paine s dvěma legendárními trasami Loop a W. V roce 2005 se do jeho historie černým písmem zapsal mladý český turista, který zde neúmyslně založil požár, v jehož důsledku lehlo popelem kolem 16.000 hektarů porostu, včetně 2200 hektarů lesa. Česká republika později finančně přispěla na obnovu rezervace.

Dalším trekem v pořadí je kalifornská stezka John Muir Trail, jež návštěvníky provede národními parky Yosemite, Kings Canyon a Sequoia v pohoří Sierra Nevada.

:. Pohled na santiagskou katedrálu ze zahrad Carballeirafoto: Právo/Miluše Váňová

Cesta poutníků k hrobu svatého Jakuba ve městě Santiago de Compostela obsadila desátou pozici. Pyrenejské putování o délce 740 kilometrů vede turisty do centra španělské Galicie, kde se nachází třetí nejsvětější místo křesťanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám