Hlavní obsah

Oáza v betonové džungli. Poslední singapurská vesnice se stala turistickým hitem

Novinky, Michael Švarc

Když se řekne Singapur, snad každý si vybaví futuristické výškové budovy, botanickou zahradu nebo letiště Changi. Uprostřed vší té betonové džungle se ovšem ukrývá i poslední tradiční vesnice, která se v uplynulých týdnech stala hitem mezi místními turisty. Krčí se za moderní zástavbou a žije se v ní o poznání prostěji než v pulzujícím centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Původní singapurská vesnice láká turistyVideo: Reuters

 
Článek

Jen nedaleko mrakodrapů a rezidenčních budov se nachází zelená oáza klidu. Vstoupit do vesnice Kampong Lorong Buangkok znamená uniknout hektickému životu Singapuru a všem jeho inovacím. Poslední tradiční vesnice se sestává z 26 takzvaných kampongů, jednopodlažních dřevěných domků, kterých bylo v městském státě kdysi mnohem více.

Teď obyvatelé, aktuálně bez možnosti vycestovat za hranice, znovuobjevují místa, která mají doslova za humny. Do vesnice se chodí procházet z čiré nostalgie nebo i organizovaně s průvodcem, aby se dozvěděli zajímavosti o vlastní historii.

„Moje dítě nikdy kampongy v Singapuru nevidělo. Podle mě je dobré se dozvědět, že takové stavby nejsou jen v Malajsii, Thajsku nebo na Filipínách, ale máme je i u nás. A tak radši pospícháme, abychom se podívali, dokud odsud úplně nezmizí,“ uvedla Jenn Leeová, vědoma si rychlé a nelítostné urbanizace Singapuru, která může poslední tradiční vesnici brzy pohltit.

K vidění je toho mnoho

Na nový trend se rychle adaptovaly i místní turistické organizace. Povšimly si nebývalého zájmu o vesnici, a tak začaly nabízet skupinové prohlídky pro ty, kteří už jsou kvůli zavřeným hranicím poněkud neposední. Podle společnosti Let’s go Tour: Singapore je v městském státě mnoho co objevovat, navzdory tomu, že je jeho rozloha pouhých 720 kilometrů čtverečních. Podle průvodce Kyanty Yapa je o prohlídky od jejich zářijového spuštění nebývalý zájem.

„Snažíme se inovovat sami sebe, a tak přicházíme s domácími turistickými balíčky. A ohlas je stále větší, protože lidé nemohou nikam cestovat, a tak chtějí poznat alespoň něco v Singapuru. Ukazujeme jim, že je tu více zajímavých míst, než si kdy vůbec mysleli,“ vysvětluje průvodce.

Nejlepší letiště světa je poosmé v Singapuru

Cestování

Turisté se mohou vesnicí projít, popovídat si s místními, nebo si i vyzkoušet, jak se používá stará železná žehlička na oblečení. Itinerář není fixní a program prohlídky se mnohdy mění podle toho, na koho z obyvatel skupina zrovna narazí.

Lidem z vesnice nebyl zvýšený zájem nejprve příliš komfortní, ale na jejich přítomnost si nakonec zvykli. „Nebylo nám to příjemné, protože se na nás koukali. Mysleli, že jsme součástí exkurze, na kterou se vypravili. Nakonec jsme převzali iniciativu a začali si s nimi povídat a ukazovat jim, jak žijeme,“ uvedl jeden z místních obyvatel Nassim.

Poslední tradiční vesnice je nepřekvapivě i jedním z míst v Singapuru, kde jsou vůbec nejlevnější nájmy. Některé kampongy vyjdou na 6,5 singapurských dolarů měsíčně, což je necelých 110 korun.

Vláda se snaží podpořit domácí turistiku, a tak všem místním občanům věnovala vouchery, které mohou využít na lokálních atrakcích nebo právě při prohlídkách. Centrála cestovního ruchu investovala také značné peníze do kampaně, která má sektor povzbudit.

Singapore Airlines jsou opět nejlepšími aerolinkami

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám