Hlavní obsah

O let do vesmíru budou soutěžit statisíce lidí, účastnit se můžou i Češi

– Amsterdam
Novinky, jky

Cestovatelská soutěž století? Možná ano. Zatímco na každé místo na naší planetě se s určitou sumou peněz můžete dostat, do vesmíru to zatím nejde. A nizozemské aerolinky KLM, které plánují spustit komerční lety do vesmíru, se rozhodly na svůj chystaný krok jasně upozornit. Do pěti dnů spustí soutěž, jejíž hlavní cenou budou dvě místa na letu do vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Výlet do vesmíru láká cestovatele každého věku. Ilustrační foto

Článek

Vítěz, který správně uhodne odpověď na jednu jedinou otázku nasedne ještě s jedním člověkem do speciálního letounu společnosti KLM a 1. ledna 2014 by měl vyrazit na let, který aerolinky označují jako první komerční let do vesmíru vůbec.

Soutěž by měla být celosvětově spuštěna do pěti dnů. Je zřejmě dalším z bojových nástrojů v rámci vyostřeného soupeření mezi aerolinkami KLM a Virgin Atlantic. Obě společnosti totiž plánují brát turisty na komerční výlety do vesmíru v nejbližší době.

Stroj bude startovat z ostrova Curaçao nacházejícího se v Jižním Karibiku, který patří do Nizozemského království.

V pondělí 22. dubna bude vypuštěn v nevadské poušti výškový balón vybavený kamerami a monitorujícím zařízením. S rostoucí výškou se bude zvětšovat, až nakonec praskne. Po dopadu odborníci zjistí, do jaké výšky se přesně dostal. Nejlepší tip přinese soutěžícímu letenku na Curaçao společně s ubytováním v luxusním hotelu a následně i vysněný let do vesmíru.

Tvůrci soutěže očekávají, že bude přesnou výšku balónu tipovat nejméně několik set tisíc lidí, čísla se mohou dostat i do miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám