Hlavní obsah

Nymburský kostel hledá dárce. Láká na adopci schodů

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adoptovat lze zvířata v zoo, na dálku děti v Africe a nově také schody v kostele. K nezvyklému kroku hledání finanční podpory se rozhodla radnice v Nymburku, která se snaží zpřístupnit věž kostela sv. Jiljí. Aby město zatraktivnilo dosud nepříliš úspěšnou sbírku peněz na rekonstrukci věže v kostele, jež patří církvi, vydalo se cestou adopce.

Foto: Město Nymburk

Schodiště v kostele sv. Jiljí v Nymburce. Jednotlivé schody jsou k adopci.

Článek

Kdo chce, ten si může osvojit jednotlivé schody, které pak ponesou jméno dárce. „Zamýšleli jsme se nad tím, jak dary a příspěvky ozvláštnit a svým způsobem i poděkovat dárcům. Proto přicházíme s nabídkou adopce jednotlivých schodů. Schůdek po schůdku tak můžeme zpřístupnit cestu na ochoz věže kostela s nádherným výhledem na naše město,“ vysvětlila záměr místostarostka Nymburka Stanislava Tichá (Nymburk s klidem).

„Ve věži máme celkem 147 schodů, z nichž je 120 vhodných k adopci. Sedmdesát masivních, převážně kamenných schodů točitého schodiště a padesát stupňů dřevěného schodiště ve vyšších patrech věže. Sponzorovaný schod ponese na znamení díků štítek se jménem dárce,“ dodala.

Na to, aby se na stupních objevilo jméno donátora, je potřeba v případě obyčejnějších dřevěných schodů nejméně pět tisíc korun, v případě dřevěných a kamenných schodů točitého schodiště nejméně sedm tisíc korun. Sledovat stav účtu veřejné sbírky i přehled volných schodů k adopci lze na webu města.

Podle pohybů na transparentním účtu se skutečně podařilo vyhlášenou adopcí sbírku rozhýbat. Na účtu je zhruba 130 tisíc korun a některé schody už mají své nové symbolické majitele. Celkem však bude na rekonstrukci věže potřeba podle odhadů kolem 900 tisíc korun.

Vítkův hrádek zažil skvělý začátek roku

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám